Među najuticajnijim Poljacima i kelner

Među najuticajnije Poljake odmah uz premijerku i šefa države uvukao se ove godine na treće mjesto sasvim neočekivano jedan kelner, i to zato što je u elitnom varšavskom restoranu "Sova i prijatelji" tajno snimao povjerljive razgovore poljskih zvaničnika.

Svijet 12.11.2014 | 20:06
Među najuticajnijim Poljacima i kelner

Lukaš N. je kao kelner u tom restoranu služio probrane goste, a istovremeno postavljao uređaje za snimanje njihovih privatnih ili poluprivatnih razgovora i odigrao tako ključnu ulogu u aferi s prisluškivanjem političara proteklog ljeta.

Poljski nedjeljnik "Vprost" kupio je i objavio u junu ove godine stenograme često vulgarnih razgovora ministara unutrašnjih i spoljnih poslova i guvernera Poljske narodne banke iz kojih je izgledalo da guverner Belka pokušava da manipuliše poslanicima oko nekih zakona, a tadašnji šef diplomatije Radoslav Šikorski prostački se izražavao o američkim saveznicima.

Zbog te afere bez funkcije je na kraju ostao ministar unutrašnjih poslova Bartlomjej Šenkijevič, a djelimično i zbog tih privatnih razgovora u kojima nije pazio na jezik nije se našlo mjesto za šefa diplomatije Šikorskog u novoj vladi premijerke Eve Kopač ove jeseni, već je po kazni sklonjen na funkciju predsjednika Sejma poljskog parlamenta.

Na prvom mjestu liste uticajnih Poljaka našla se premijerka Eva Kopač zato što, po ocjeni redakcije "Vprosta", izrasta u premijerku koja uspijeva polako da miri posvađanu poljsku desnicu ignorišući uvrede da je obična provincijska doktorka, a takođe dosljedno gradi imidž vlade koja brine o običnim građanima.

Na drugom mjestu je predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski, ljubimac poljskih birača i politička ličnosti kojoj Poljaci najviše vjeruju.Nakon kelnera na trećem mjestu, na četvrtom je lider opozicionih konzervativaca, bivši poljski premijer i brat blizanac pokojnog predsjednika Poljske Leha Kačinjskog, Jaroslav.

Tek iza njega, na petom mjestu našao se donedavni dugogodišnji premijer Poljske, drugi koji je uspio da dovede vladu bez vanrednih izbora do kraja mandata i prvi u istoriji Poljske kome je pošlo za rukom da mu birači daju povjerenje da vodi zemlju i naredne 4 godine, Donald Tusk.

Komentari / 0

Ostavite komentar