Производи из ЕУ истискују домаћу робу

БиХ постаје жртва покушаја ЕУ да по сваку цијену извезе робу која је стопирана руским трговинским контрасанкцијама, наводи Глас Русије.

Босна и Херцеговина 12.11.2014 | 12:21
Производи из ЕУ истискују домаћу робу

Брисел покушава на све начине, не бирајући средства, да надокнади изгубљена тржишта. Тако се испоставило да ЕУ избацује домаће произвођаче из продавница у властитој земљи!На удару су се први нашли произвођачи млијечних производа. Већ се појавило млијеко поријеклом из земаља ЕУ са цијеном од 1 КМ (пола евра), док се домаће креће око 1.50 КМ, коментарише Глас Русије.

Произвођачи млијека тврде да им је отворено постављен ултиматум или, у противном, за њих неће бити мјеста на полицама?!Домаћи произвођачи истичу да ће тржиште БиХ преплавити јефтини производи из земаља ЕУ и да се очекује права експанзија.Усљед руског контраембарга, увоз прехрамбених производа у БиХ могао би да ескалира до неслућених размјера, јер земље ЕУ траже шансу на трећим тржиштима.

Трговачки ланци у БиХ иза којих стоји капитал из ЕУ условљавају домаће произвођаче да смање цијене, уколико желе да њихови производи буду унутар тих трговачких ланаца.Као примјер наводи се Холандија која је у Русију извозила прехрамбене производе у вриједности од 530 милиона евра и сада покушава да нађе ново тржиште.Пољопривредници траже да власти у БиХ заштите домаћу производњу и уведу прелевман на увоз млијека и млијечних производа по цијени од 72 фенинга по литри.

Наглашавају како је формирање аграрног буџета чланица ЕУ у Бриселу ради ублажавања посљедица насталих забраном извоза производа животињског поријекла из ЕУ у Русију проузроковало велики прилив ових производа на тржиште БиХ по изузетно ниским цијенама.Мљекари очекују заштиту домаће производње, наводи Глас Русије, уз опаску да се чак и хљеб почео увозити, а да су продавнице све пуније робом из ЕУ сумњивог квалитета по цијенама испод сваког минимума.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

13.11.2014 01:48

Добра је конкуренција јер су домаци производјаци поцели да формирају цијене како им се прохте и то за робу лосег квалитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.11.2014 14:54

Ко да ће им бити тешко потиснути (домаћу) робу која је јако неконкурентна на домаћем тржишту, а о извозу и да не причам. Домаћи произвођачи ће морати да подоста пораде на маркетингу ако се мисле хљеба најести пошто конкуренција је немолисрдна, ако се не рекламираш као и да не постојиш.

ОДГОВОРИТЕ