Proizvodi iz EU istiskuju domaću robu

BiH postaje žrtva pokušaja EU da po svaku cijenu izveze robu koja je stopirana ruskim trgovinskim kontrasankcijama, navodi Glas Rusije.

Bosna i Hercegovina 12.11.2014 | 12:21
Proizvodi iz EU istiskuju domaću robu

Brisel pokušava na sve načine, ne birajući sredstva, da nadoknadi izgubljena tržišta. Tako se ispostavilo da EU izbacuje domaće proizvođače iz prodavnica u vlastitoj zemlji!Na udaru su se prvi našli proizvođači mliječnih proizvoda. Već se pojavilo mlijeko porijeklom iz zemalja EU sa cijenom od 1 KM (pola evra), dok se domaće kreće oko 1.50 KM, komentariše Glas Rusije.

Proizvođači mlijeka tvrde da im je otvoreno postavljen ultimatum ili, u protivnom, za njih neće biti mjesta na policama?!Domaći proizvođači ističu da će tržište BiH preplaviti jeftini proizvodi iz zemalja EU i da se očekuje prava ekspanzija.Usljed ruskog kontraembarga, uvoz prehrambenih proizvoda u BiH mogao bi da eskalira do neslućenih razmjera, jer zemlje EU traže šansu na trećim tržištima.

Trgovački lanci u BiH iza kojih stoji kapital iz EU uslovljavaju domaće proizvođače da smanje cijene, ukoliko žele da njihovi proizvodi budu unutar tih trgovačkih lanaca.Kao primjer navodi se Holandija koja je u Rusiju izvozila prehrambene proizvode u vrijednosti od 530 miliona evra i sada pokušava da nađe novo tržište.Poljoprivrednici traže da vlasti u BiH zaštite domaću proizvodnju i uvedu prelevman na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po cijeni od 72 feninga po litri.

Naglašavaju kako je formiranje agrarnog budžeta članica EU u Briselu radi ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju prouzrokovalo veliki priliv ovih proizvoda na tržište BiH po izuzetno niskim cijenama.Mljekari očekuju zaštitu domaće proizvodnje, navodi Glas Rusije, uz opasku da se čak i hljeb počeo uvoziti, a da su prodavnice sve punije robom iz EU sumnjivog kvaliteta po cijenama ispod svakog minimuma.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vuk

13.11.2014 01:48

Dobra je konkurencija jer su domaci proizvodjaci poceli da formiraju cijene kako im se prohte i to za robu loseg kvaliteta!

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.11.2014 14:54

Ko da će im biti teško potisnuti (domaću) robu koja je jako nekonkurentna na domaćem tržištu, a o izvozu i da ne pričam. Domaći proizvođači će morati da podosta porade na marketingu ako se misle hljeba najesti pošto konkurencija je nemolisrdna, ako se ne reklamiraš kao i da ne postojiš.

ODGOVORITE