Никшићанин преминуо од мишје грознице

Шездесеттрогодишњи Никшићанин преминуо је у Клиничком центру У Подгорици од посљедица мишје грознице, потврђено је из ове установе.

Регион 11.11.2014 | 16:18
Никшићанин преминуо од мишје грознице

Портпарол Клиничког центра Црне Горе Горица Соковић саопштила је да је обољели Никшићанин, чији идентитет није саопштен, примљен у суботу, 8. новембра, у Клинички центар са симптомима мишје грознице.Она је рекла да је, упркос мјерама интензивног лијечења, наступио смртни исход, те да је након тога тражена обдукција. Соковићева је навела да се тренутно једна особа лијечи од мишје грознице у Клиници за инфективне болести Клиничког центра и да је доброг општег стања.

"Током ове године у Клиничком центру је од мишје грознице лијечен 21 пацијент, од којих 15 одраслих и шесторо дјеце", рекла је она, истакавши да је један пацијент преминуо од посљедица те болести. Подгоричанин чији су иницијали Г.П. преминуо је у августу од компликација изазваних мишјом грозницом.У Институту за јавно здравље кажу да се ова болест јавља најчешће у размацима од пет до 10 година, када наступе такозване "мишје године". Начелник Одјељења за нефрологију Марина Ратковић раније је објаснила да вирус природно кружи и одржава се међу шумским глодарима.

Вирус може да изазове компликације на бројним органима, јер изазива оштећење ситних крвних судова. Уколико дође до оштећења бубрежне функције, код неких пацијената је потребно примијенити дијализу. "Опоравак бубрежне функције након санације обољења и реституције пацијента је различит од случаја до случаја. Некада се бубрежна функција у потпуности опорави, некада се опорави дјелимично, а код неких пацијената остану и трајне посљедице, попут хроничне реналне инсуфицијенције", рекла је Ратковићева.

Коментари / 0

Оставите коментар