Nikšićanin preminuo od mišje groznice

Šezdesettrogodišnji Nikšićanin preminuo je u Kliničkom centru U Podgorici od posljedica mišje groznice, potvrđeno je iz ove ustanove.

Region 11.11.2014 | 16:18
Nikšićanin preminuo od mišje groznice

Portparol Kliničkog centra Crne Gore Gorica Soković saopštila je da je oboljeli Nikšićanin, čiji identitet nije saopšten, primljen u subotu, 8. novembra, u Klinički centar sa simptomima mišje groznice.Ona je rekla da je, uprkos mjerama intenzivnog liječenja, nastupio smrtni ishod, te da je nakon toga tražena obdukcija. Sokovićeva je navela da se trenutno jedna osoba liječi od mišje groznice u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra i da je dobrog opšteg stanja.

"Tokom ove godine u Kliničkom centru je od mišje groznice liječen 21 pacijent, od kojih 15 odraslih i šestoro djece", rekla je ona, istakavši da je jedan pacijent preminuo od posljedica te bolesti. Podgoričanin čiji su inicijali G.P. preminuo je u avgustu od komplikacija izazvanih mišjom groznicom.U Institutu za javno zdravlje kažu da se ova bolest javlja najčešće u razmacima od pet do 10 godina, kada nastupe takozvane "mišje godine". Načelnik Odjeljenja za nefrologiju Marina Ratković ranije je objasnila da virus prirodno kruži i održava se među šumskim glodarima.

Virus može da izazove komplikacije na brojnim organima, jer izaziva oštećenje sitnih krvnih sudova. Ukoliko dođe do oštećenja bubrežne funkcije, kod nekih pacijenata je potrebno primijeniti dijalizu. "Oporavak bubrežne funkcije nakon sanacije oboljenja i restitucije pacijenta je različit od slučaja do slučaja. Nekada se bubrežna funkcija u potpunosti oporavi, nekada se oporavi djelimično, a kod nekih pacijenata ostanu i trajne posljedice, poput hronične renalne insuficijencije", rekla je Ratkovićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar