Ф1: Хоће се љутити Луис Хамилтон на крају?

Лидер шампионата Ф1 дуго је већ љут због новог правила и дуплираног бодовања на последњој трци, али да је на снази старти систем бодовања...

Остали спортови 11.11.2014 | 17:15
Ф1: Хоће се љутити Луис Хамилтон на крају?

У Уједињеним Арапским Емиратима, од 21. до 23. новембра, биће одржан последњи, 19. тркачки викенд у сезони Формуле 1, где ћемо сазнати име новог првака света.

Биће то један од двојице пилота Мерцедеса, Луис Хамилтон или Нико Розберг. Бољи ће на месту најбољег наследити четвороструког узастопног првака Себастијана Фетела из Ред Була.

Претходног викенда на култном Интерлагосу крај Сао Паула, Розберг је успео да прекине Хамилтонов низ од пет победа и тако појача неизвесност пред трку на Јас Марини, где ће први пут у историји култног такмичења бити примењено "дуплирање" бодова.

Управо због тога, Хамилтон је већ неко време љут, јер би једна грешка, његова или туђа, могла да му баци под ноге све оно што је постигао ове сезоне, а он има дупло више победа од Розберга (10:5) и да је први човек Формуле 1 Берни Еклстон прогурао своју идеју о златним, сребрним и бронзаним медаљама, првенство би одавно било решено.

Овако, захваљујући томе што је Розберг чак десет пута завршио као други, имамо и даље неизвесну ситуацију и очекује нас један од најузбудљивијих трка у историји Ф1, где се није често догађало да одлука о шампиону "пада" у последњој трци сезоне.

Хамилтон у Абу Даби путује са 334 бода, Розберг са 317, што значи да би у случају победе Немца, Британцу била неопходна друга позиција за другу титулу првака света, прву од 2008. године.

Ако би Розберг био други, Хамилтону би било довољно пето место, у случају да Розберг заврши трећи, Хамилтон би морао да буде бар шести, Розберг четврти Хамилтон осми, Розберг пети, Хамилтон девети... Розберг шести, Хамилтон шампион, али судећи према досадашњих 18 трка, највероватнији исход је да ће се њих двојица борити за прву и другу позицију.

Хамилтон је, поред десет победа, имао три друга, два трећа места и три одустајања, ниједно од Белгије летос, од када је прошло шест трка. Розберг, поред пет победа и десет других места, има једно четврто и два одустајања, последње у Сингапуру пет трка пре краја, када је и препустио вођство Хамилтону. Чак 11 пута, Мерцедеси су пролазили као први и други кроз циљ, што наговештава трку у двоје у Абу Дабију.

Ипак, Британац колико-толико крије незадовољство због новог система бодовања, јер би, без дуплирања бодова, могао да заврши чак на шестом месту и освоји титулу, у случају Розбергове победе. Овако мора да буде други.

С обзиром на то да има дупло више победа од Розберга, можда је Британац с правом љут, мада би сигурно ћутао да се, којим случајем, нашао у Розберговој позицији.

На крају, али не и најмање важно, Хамилтон је прву титулу првака света освојио 2008. године према старом систему бодовања, где се за победу додељивало 10, а за друго место 8, а потом 6, 5, 4, 3, 2 и 1 бод. Да је тај систем на снази и данас, Хамилтон би такође био први на табели, али би имао САМО бод више од Розберга (136:135), што значи да му ни друго место не би гарантовало титулу у случају ривалове победе.

ДУПЛИРАНИ БОДОВИ/СТАНДАРДНИ БОДОВИ

1. 50 - 25
2. 36 - 18
3. 30 - 15
4. 24 - 12
5. 20 - 10
6. 16 - 8
7. 12 - 6
8. 8 - 4
9. 4 - 2
10. 2- 1

Коментари / 0

Оставите коментар