F1: Hoće se ljutiti Luis Hamilton na kraju?

Lider šampionata F1 dugo je već ljut zbog novog pravila i dupliranog bodovanja na poslednjoj trci, ali da je na snazi starti sistem bodovanja...

Ostali sportovi 11.11.2014 | 17:15
F1: Hoće se ljutiti Luis Hamilton na kraju?

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od 21. do 23. novembra, biće održan poslednji, 19. trkački vikend u sezoni Formule 1, gde ćemo saznati ime novog prvaka sveta.

Biće to jedan od dvojice pilota Mercedesa, Luis Hamilton ili Niko Rozberg. Bolji će na mestu najboljeg naslediti četvorostrukog uzastopnog prvaka Sebastijana Fetela iz Red Bula.

Prethodnog vikenda na kultnom Interlagosu kraj Sao Paula, Rozberg je uspeo da prekine Hamiltonov niz od pet pobeda i tako pojača neizvesnost pred trku na Jas Marini, gde će prvi put u istoriji kultnog takmičenja biti primenjeno "dupliranje" bodova.

Upravo zbog toga, Hamilton je već neko vreme ljut, jer bi jedna greška, njegova ili tuđa, mogla da mu baci pod noge sve ono što je postigao ove sezone, a on ima duplo više pobeda od Rozberga (10:5) i da je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston progurao svoju ideju o zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama, prvenstvo bi odavno bilo rešeno.

Ovako, zahvaljujući tome što je Rozberg čak deset puta završio kao drugi, imamo i dalje neizvesnu situaciju i očekuje nas jedan od najuzbudljivijih trka u istoriji F1, gde se nije često događalo da odluka o šampionu "pada" u poslednjoj trci sezone.

Hamilton u Abu Dabi putuje sa 334 boda, Rozberg sa 317, što znači da bi u slučaju pobede Nemca, Britancu bila neophodna druga pozicija za drugu titulu prvaka sveta, prvu od 2008. godine.

Ako bi Rozberg bio drugi, Hamiltonu bi bilo dovoljno peto mesto, u slučaju da Rozberg završi treći, Hamilton bi morao da bude bar šesti, Rozberg četvrti Hamilton osmi, Rozberg peti, Hamilton deveti... Rozberg šesti, Hamilton šampion, ali sudeći prema dosadašnjih 18 trka, najverovatniji ishod je da će se njih dvojica boriti za prvu i drugu poziciju.

Hamilton je, pored deset pobeda, imao tri druga, dva treća mesta i tri odustajanja, nijedno od Belgije letos, od kada je prošlo šest trka. Rozberg, pored pet pobeda i deset drugih mesta, ima jedno četvrto i dva odustajanja, poslednje u Singapuru pet trka pre kraja, kada je i prepustio vođstvo Hamiltonu. Čak 11 puta, Mercedesi su prolazili kao prvi i drugi kroz cilj, što nagoveštava trku u dvoje u Abu Dabiju.

Ipak, Britanac koliko-toliko krije nezadovoljstvo zbog novog sistema bodovanja, jer bi, bez dupliranja bodova, mogao da završi čak na šestom mestu i osvoji titulu, u slučaju Rozbergove pobede. Ovako mora da bude drugi.

S obzirom na to da ima duplo više pobeda od Rozberga, možda je Britanac s pravom ljut, mada bi sigurno ćutao da se, kojim slučajem, našao u Rozbergovoj poziciji.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Hamilton je prvu titulu prvaka sveta osvojio 2008. godine prema starom sistemu bodovanja, gde se za pobedu dodeljivalo 10, a za drugo mesto 8, a potom 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod. Da je taj sistem na snazi i danas, Hamilton bi takođe bio prvi na tabeli, ali bi imao SAMO bod više od Rozberga (136:135), što znači da mu ni drugo mesto ne bi garantovalo titulu u slučaju rivalove pobede.

DUPLIRANI BODOVI/STANDARDNI BODOVI

1. 50 - 25
2. 36 - 18
3. 30 - 15
4. 24 - 12
5. 20 - 10
6. 16 - 8
7. 12 - 6
8. 8 - 4
9. 4 - 2
10. 2- 1

Komentari / 0

Ostavite komentar