Шпијунажа у фокусу

Војно-безбједносна агенција /ВБА/ Србије прати више случајева шпијунаже против Министарства одбране и Војске Србије, изјавио је заступник директора ВБА бригадни генерал Петар Цветковић.

Србија 10.11.2014 | 11:00
Шпијунажа у фокусу

"Стране обавештајне службе показују несмањено интересовање за наш систем одбране, а ВБА континуирано региструје одређене индикаторе њихове делатности и обавештајне наступе према припадницима Министарства одбране и Војске Србије", додао је Цветковић.

Он је за "Политку" рекао да стране службе показују интересовање за реализацију бриселског споразума, ангажовање српских јединица у Копненој зони безбједности, планове опремања и модернизације војске савременим наоружањем и опремом из иностранства, капацитете одбрамбене индустрије.

Према његовим ријечима, у центру интересовања је и стање у потенцијално кризним подручјима, као што су југ Србије и Рашка област /Санџак/, али и спољнополитичка оријентација земље и дјеловање исламског фактора на западном Балкану.

Цветковић је навео да се пресијецање шпијунаже против Србије и њеног система одбране не проводи само хапшењима и подношењем кривичних пријава за шпијунажу, већ и постављањем виших безјбедносних стандарда и процедура за рад у одбрамбеном систему.

Он је додао да ВБА прати дешавања у вези све већег броја лица која прихватају радикални ислам и одлазе на ратишта у кризна подручја.

"То је проблем целог региона, не само Србије. За ВБА су кључна питања да ли су таква лица створила упориште у нашим саставима, има ли планова о евентуалним нападима на припаднике и објекте Војске Србије и да ли њени припадници одлазе у кризна подручја. Одговор на свако од тих питања је негативан", рекао је Цветковић.

Коментаришући случај проналаска камере у просторији београдског хотела "Краун плаза", у којој је премијер Србије Александар Вучић требало да одржи састанке за вријеме Трилатерале, Цветковић је рекао да је та откривена непријављена камера снимала не само слику, него и звук, и све то слала у централну командну собу обезбјеђења тог хотела.

Коментари / 0

Оставите коментар