Špijunaža u fokusu

Vojno-bezbjednosna agencija /VBA/ Srbije prati više slučajeva špijunaže protiv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izjavio je zastupnik direktora VBA brigadni general Petar Cvetković.

Srbija 10.11.2014 | 11:00
Špijunaža u fokusu

"Strane obaveštajne službe pokazuju nesmanjeno interesovanje za naš sistem odbrane, a VBA kontinuirano registruje određene indikatore njihove delatnosti i obaveštajne nastupe prema pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", dodao je Cvetković.

On je za "Politku" rekao da strane službe pokazuju interesovanje za realizaciju briselskog sporazuma, angažovanje srpskih jedinica u Kopnenoj zoni bezbjednosti, planove opremanja i modernizacije vojske savremenim naoružanjem i opremom iz inostranstva, kapacitete odbrambene industrije.

Prema njegovim riječima, u centru interesovanja je i stanje u potencijalno kriznim područjima, kao što su jug Srbije i Raška oblast /Sandžak/, ali i spoljnopolitička orijentacija zemlje i djelovanje islamskog faktora na zapadnom Balkanu.

Cvetković je naveo da se presijecanje špijunaže protiv Srbije i njenog sistema odbrane ne provodi samo hapšenjima i podnošenjem krivičnih prijava za špijunažu, već i postavljanjem viših bezjbednosnih standarda i procedura za rad u odbrambenom sistemu.

On je dodao da VBA prati dešavanja u vezi sve većeg broja lica koja prihvataju radikalni islam i odlaze na ratišta u krizna područja.

"To je problem celog regiona, ne samo Srbije. Za VBA su ključna pitanja da li su takva lica stvorila uporište u našim sastavima, ima li planova o eventualnim napadima na pripadnike i objekte Vojske Srbije i da li njeni pripadnici odlaze u krizna područja. Odgovor na svako od tih pitanja je negativan", rekao je Cvetković.

Komentarišući slučaj pronalaska kamere u prostoriji beogradskog hotela "Kraun plaza", u kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić trebalo da održi sastanke za vrijeme Trilaterale, Cvetković je rekao da je ta otkrivena neprijavljena kamera snimala ne samo sliku, nego i zvuk, i sve to slala u centralnu komandnu sobu obezbjeđenja tog hotela.

Komentari / 0

Ostavite komentar