Грађани ће бирати снабдјевача струјом

Од 1. јануара 2015. године грађани Републике Српске и Босне и Херцеговине струју ће моћи куповати као и сву осталу робу.

Босна и Херцеговина 08.11.2014 | 22:00
Грађани ће бирати снабдјевача струјом

Домаћинства ће имати могућност да бирају између најбољег и најјефтинијег снабдјевача електричне енергије, а то значи да ће све три Електропривреде, колико их има у БиХ, изгубити апсолутни монопол.

“Отварање тржишта електричне енергије подразумијева успостављање права купцима да слободно изаберу ко ће их снабдјевати електричном енергијом. Наравно, то подразумјева и стварање таквих услова, таквог амбијента тржишта да се то право и остварује. Прије свега подразумијева постојање, лиценцирање снабдјевача електричне енергије који нуде електричну енергију. Овдје у смислу да у потпуности снабдјевају купца. Ми у БиХ имамо око 26 лиценцираних, условно снабдјевача електричном енергијом, али колико ја знам нико од њих не нуди овај вид снабдјевања крајних купаца. Они обављају углавном трговину електричне енергије на велепродајном тржишту”, каже Миленко Чокорило, предсједник Регулаторне комисије за енергетику РС.

Чокорило не очекује да ће отварањем слободног тржишта доћи до драматичних промјена у цијени електричне енергије, те да Електропривреда Републике Српске неће имати неку озбиљну конкуренцију.
 
“Када су у питању искуства из ЕУ показује се да велепродајна цијена електричне енергије пада, али још увијек се не осјећа утицај пада велепродајне цијене на крајње купце. То се објашњава недовољно развијеним малопродајним тржиштем. Што се тиче ситуације у БиХ не очекујем неке драматичне промјене имајући искуства да су купци сами по себи инертни да бирају нове снебдјеваче, као један разлог. Други веома важан разлог што у РС Електропривреда РС нуди електричну енергију која је нешто нижа него што је на тржишту”, додаје Чокорило.
   
Више информација о овој теми покушали смо добити и из Електропривереде Републике Српске, али нам је тамо речено да је управа тог предузећа донијела одлуку да нам одговори на постављене питања искључиво писаним путем. У кратком саопштењу наведено је да Електропривреда Републике Српске спремно дочекује отврање тржишта електричне енергије и да с обзиром на најниже цијене у региону нема конкуренцију.    

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вуперЈА БИХ

10.11.2014 09:43

ЈА БИХ ВОЛЕО ДА НЕКО ЈАВМО ИМЕНУЈЕ КО СУ ТИ ПРОДАВЦИ И КО СТОЈИ ИЗА ЊИХ ЦИЈИ СУ ТО СИНОВИ.

ОДГОВОРИТЕ