Građani će birati snabdjevača strujom

Od 1. januara 2015. godine građani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine struju će moći kupovati kao i svu ostalu robu.

Bosna i Hercegovina 08.11.2014 | 22:00
Građani će birati snabdjevača strujom

Domaćinstva će imati mogućnost da biraju između najboljeg i najjeftinijeg snabdjevača električne energije, a to znači da će sve tri Elektroprivrede, koliko ih ima u BiH, izgubiti apsolutni monopol.

“Otvaranje tržišta električne energije podrazumijeva uspostavljanje prava kupcima da slobodno izaberu ko će ih snabdjevati električnom energijom. Naravno, to podrazumjeva i stvaranje takvih uslova, takvog ambijenta tržišta da se to pravo i ostvaruje. Prije svega podrazumijeva postojanje, licenciranje snabdjevača električne energije koji nude električnu energiju. Ovdje u smislu da u potpunosti snabdjevaju kupca. Mi u BiH imamo oko 26 licenciranih, uslovno snabdjevača električnom energijom, ali koliko ja znam niko od njih ne nudi ovaj vid snabdjevanja krajnih kupaca. Oni obavljaju uglavnom trgovinu električne energije na veleprodajnom tržištu”, kaže Milenko Čokorilo, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS.

Čokorilo ne očekuje da će otvaranjem slobodnog tržišta doći do dramatičnih promjena u cijeni električne energije, te da Elektroprivreda Republike Srpske neće imati neku ozbiljnu konkurenciju.
 
“Kada su u pitanju iskustva iz EU pokazuje se da veleprodajna cijena električne energije pada, ali još uvijek se ne osjeća uticaj pada veleprodajne cijene na krajnje kupce. To se objašnjava nedovoljno razvijenim maloprodajnim tržištem. Što se tiče situacije u BiH ne očekujem neke dramatične promjene imajući iskustva da su kupci sami po sebi inertni da biraju nove snebdjevače, kao jedan razlog. Drugi veoma važan razlog što u RS Elektroprivreda RS nudi električnu energiju koja je nešto niža nego što je na tržištu”, dodaje Čokorilo.
   
Više informacija o ovoj temi pokušali smo dobiti i iz Elektropriverede Republike Srpske, ali nam je tamo rečeno da je uprava tog preduzeća donijela odluku da nam odgovori na postavljene pitanja isključivo pisanim putem. U kratkom saopštenju navedeno je da Elektroprivreda Republike Srpske spremno dočekuje otvranje tržišta električne energije i da s obzirom na najniže cijene u regionu nema konkurenciju.    

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vuperJA BIH

10.11.2014 09:43

JA BIH VOLEO DA NEKO JAVMO IMENUJE KO SU TI PRODAVCI I KO STOJI IZA NJIH CIJI SU TO SINOVI.

ODGOVORITE