Историја Хладног рата у 10 изјава

Ово су неке од најважнијих изјава које су обиљежиле доба Хладног рата, из перспективе W.Цхурцхилла, Харрyја Трумана, Маргарет Тхатцхер, Јохн Ф. Кеннедyја и других.

Свијет 08.11.2014 | 10:15
Историја Хладног рата у 10 изјава

"Могу се носити са Стаљином. Он је искрен, али врашки паметан."- предсједник САД-а Харрy Труман, записи у дневнику, 17. јула 1945.

"Од Штетина у Балтику до Трста на Јадрану, жељезна завјеса је пала широм континента." - Wинстон Цхурцхилл, обраћање на Wестминстер колеџу, Фултон, Миссоури, 5. марта 1946.

"Коначно, имате другу ситуацију која би могла резултовати оним што бих назвао "домино ефектом". Имате домине постављене у низу, оборите прву и оно што ће се десити све до посљедње је да ће сигурно падати врло брзо"- предсједник САД-а Дwигхт Д. Еисенхоwер, конференција за новинаре, 7. април 1954.

"Ако нас не волите, не прихваћајте наше позиве и немојте нас позивати к вама. Свиђало вам се то или не, историја је на нашој страни. Ми ћемо вас покопати."- совјетски премијер Никита Хрушчов, 18. новембар 1956.

"Нико не намјерава саградити зид!" - источноњемачки премијер Wалтер Убрицхт, 15. јуна, 1961, мање од два мјесеца прије почетка изградње Берлинског зида.

"Сви слободни људи, ма гдје живјели, грађани су Берлина, и стога, као слободан човјек, поносно изјављујем, Ицх бин еин Берлинер". - предсједник САД-а Јохн Ф. Кеннедy, говор народу западног Берлина, 26. јуна 1963.

"Вечерас ја од свих вас, од тихе већине мојих Американаца, тражим подршку." - предсједник САД-а Рицхард Ниxон, у обраћању нацији гдје је тражио подршку за интервенцију у Вијетнаму, 3. новембар 1969.

"Под Лењином, Совјетски Савез је био попут вјерске обнове, под Стаљином попут затвора, под Хрушчовим је био као циркус а под Брежњевим као пошта у Америци." - савјетник за државну сигурност Збигниеw Брзезински на састанку кабинета, како је то забиљежио предсједник Јиммy Цартер у свом дневнику, 7. новембар, 1977.

"Моји сународњаци Американци, задовољство ми је да вам кажем да сам потписао легислативу која ће заувијек устројити Русију. Почињемо са бомбардовањем за пет минута." - предсједник САД-а Роналд Реаган током тонске пробе прије обраћања на радију, 11. август, 1984.

"Допада ми се господин Горбачов. Нас двоје би могли и да сарађујемо." - британска премијерка Маргарет Тхатцхер у интервјуу за ББЦ, 17. децембар, 1984.

"Господине Горбачов, рушите овај зид!" - предсједник САД-а Роналд Реаган у свом говору на Бранденбуршкој капији у западном Берлину, 12. јуни 1987.

извор: Бусинесс Инсидер/Ослобођење

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алеxрс

08.11.2014 09:32

Па и нису неке мудре изјаве!

ОДГОВОРИТЕ