Istorija Hladnog rata u 10 izjava

Ovo su neke od najvažnijih izjava koje su obilježile doba Hladnog rata, iz perspektive W.Churchilla, Harryja Trumana, Margaret Thatcher, John F. Kennedyja i drugih.

Svijet 08.11.2014 | 10:15
Istorija Hladnog rata u 10 izjava

"Mogu se nositi sa Staljinom. On je iskren, ali vraški pametan."- predsjednik SAD-a Harry Truman, zapisi u dnevniku, 17. jula 1945.

"Od Štetina u Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa je pala širom kontinenta." - Winston Churchill, obraćanje na Westminster koledžu, Fulton, Missouri, 5. marta 1946.

"Konačno, imate drugu situaciju koja bi mogla rezultovati onim što bih nazvao "domino efektom". Imate domine postavljene u nizu, oborite prvu i ono što će se desiti sve do posljednje je da će sigurno padati vrlo brzo"- predsjednik SAD-a Dwight D. Eisenhower, konferencija za novinare, 7. april 1954.

"Ako nas ne volite, ne prihvaćajte naše pozive i nemojte nas pozivati k vama. Sviđalo vam se to ili ne, istorija je na našoj strani. Mi ćemo vas pokopati."- sovjetski premijer Nikita Hruščov, 18. novembar 1956.

"Niko ne namjerava sagraditi zid!" - istočnonjemački premijer Walter Ubricht, 15. juna, 1961, manje od dva mjeseca prije početka izgradnje Berlinskog zida.

"Svi slobodni ljudi, ma gdje živjeli, građani su Berlina, i stoga, kao slobodan čovjek, ponosno izjavljujem, Ich bin ein Berliner". - predsjednik SAD-a John F. Kennedy, govor narodu zapadnog Berlina, 26. juna 1963.

"Večeras ja od svih vas, od tihe većine mojih Amerikanaca, tražim podršku." - predsjednik SAD-a Richard Nixon, u obraćanju naciji gdje je tražio podršku za intervenciju u Vijetnamu, 3. novembar 1969.

"Pod Lenjinom, Sovjetski Savez je bio poput vjerske obnove, pod Staljinom poput zatvora, pod Hruščovim je bio kao cirkus a pod Brežnjevim kao pošta u Americi." - savjetnik za državnu sigurnost Zbigniew Brzezinski na sastanku kabineta, kako je to zabilježio predsjednik Jimmy Carter u svom dnevniku, 7. novembar, 1977.

"Moji sunarodnjaci Amerikanci, zadovoljstvo mi je da vam kažem da sam potpisao legislativu koja će zauvijek ustrojiti Rusiju. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta." - predsjednik SAD-a Ronald Reagan tokom tonske probe prije obraćanja na radiju, 11. avgust, 1984.

"Dopada mi se gospodin Gorbačov. Nas dvoje bi mogli i da sarađujemo." - britanska premijerka Margaret Thatcher u intervjuu za BBC, 17. decembar, 1984.

"Gospodine Gorbačov, rušite ovaj zid!" - predsjednik SAD-a Ronald Reagan u svom govoru na Brandenburškoj kapiji u zapadnom Berlinu, 12. juni 1987.

izvor: Business Insider/Oslobođenje

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

alexrs

08.11.2014 09:32

Pa i nisu neke mudre izjave!

ODGOVORITE