Зашто се сви толико труде да изгледају срећно на друштвеним мрежама?

Сигурно сте се бар једном нашли у ситуацији да на некој друштвеној мрежи гледате слике из живота особе коју не познајете. На Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму и тако даље, често наилазимо на насмејана лица, људе који се хвале фотографијама са путовања, фотографијама њихове савршено срећне породице или луксузног венчања.

Информационе технологије 07.11.2014 | 23:11
Зашто се сви толико труде да изгледају срећно на друштвеним мрежама?

Обично људи воле да се похвале новим ципелама, оброком у луксузном ресторану или комадом накита који су добили за годишњицу забављања. Ипак, истина је често далеко од онога што нам се на друштвеним мрежама приказује. Која је онда потреба људи да стално буду насмејани и да приказују свој живот као савршен на друштвеним мрежама?

ДОКАЗИВАЊЕ ДА СМО БОЉИ ОД ДРУГИХ - Бројне студије показале су да на друштвеним мрежама тежимо да прикажемо најбољу верзију себе и да тако наиђемо на похвале других. Зато константно бринемо о томе колико ћемо “лајкова добити” и тако доказујемо дас мо бољи од других.

ЕГЗИБИЦИОНИЗАМ - Много људи на Фејсбуку има на хиљаде пријатеља које уопште не познаје. Млади поготово воле да се хвале на друштвеним мрежама, јер ако нешто ниси показао другима, то као да се није десило. Што више пријатеља на друштвеним мрежама, то је већа популарност, без обзира што те особе не познајемо у стварном свету.

ОНО ШТО ВИДИТЕ УТИЧЕ НА ВАШЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ - Свакако да друштвене мреже манипулишу нашим мозгом. Што више гледате како неко живи боље или горе од вас, то ће се ваше расположење мењати и довести до следеће ставке, а то је завист.

ЗАВИСТ - Гледање туђих слика са путовања, венчања или из њихових наизглед савршених живота, може да изазове фрустрацију, завист, бес и осећај отуђености и усамљености. Једна студија тврди да се свака трећа особа осећа незадовољна својим животом захваљујући друштвеним мрежама.

ВОАЈЕРИЗАМ - Истраживања тврде да је у људској природи да буде знатижељан и да има воајерске склоности. Зато људи често воле да сурфују интернетом и да истражују живот људи које никада нису упознали.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

караба

07.11.2014 23:51

зива истина! Фејсбук је такодје директан кривац за многе растурене породице!

ОДГОВОРИТЕ