Суђење за злочине над Србима у Рогатици и Фочи

Суђење четворици бивших припадника такозване Армије БиХ, оптужених за злочине над српским цивилима почињене на подручју Рогатице и Фоче током 1992. године, почеће 21. новембра читањем оптужнице, изношењем уводних ријечи, те саслушањем првог свједока Тужилаштва БиХ.

Република Српска 07.11.2014 | 14:16
Суђење за злочине над Србима у Рогатици и Фочи

На статусној конференцији одржаној пред почетак суђења Мухамеду Шишићу, Емиру Драковцу, Азизу Шуши и Тарику Шишићу, Тужилаштво БиХ је најавило да ће током поступка саслушати мање од 86 свједока, како је првобитно у оптужници предложено.

"Многи свједоци су старије особе, а неки од њих су посљедњи пут саслушавани 2006. године. Из тог разлога постоји могућност да је можда неко од свједока преминуо или да више није здравствено способан да свједочи", објаснио је тужилац Мирза Хукељић.Он је рекао да је Тужилаштво БиХ одлучило да смањи и број свједока који би исказе давали на исте околности наведене у оптужници.

Тужилаштво БиХ терети Шишића, Драковца, Шушу и Шишића за учешће у нападу на српске цивиле који су се 27. аугуста 1992. године с подручја Горажда кретали према Рогатици, када је страдало или повријеђено више особа.Мухамед Шишић је, наводи се у оптужници Тужилаштва БиХ, био командир Диверзантског вода такозване Кукавичке чете Армије БиХ, док су остали оптужени били припадници ове јединице.

Драковцу је на терет стављено и да је крајем 1992. на подручју Фоче починио убиства, мучења и сакаћења сјекиром једног цивила и ратног заробљеника.Ову оптужницу Суд БиХ је потврдио у августу ове године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

10.11.2014 07:32

Сваком злочинцу судити и не треба допустити да побјегне правди, ма ко то био!

ОДГОВОРИТЕ