Suđenje za zločine nad Srbima u Rogatici i Foči

Suđenje četvorici bivših pripadnika takozvane Armije BiH, optuženih za zločine nad srpskim civilima počinjene na području Rogatice i Foče tokom 1992. godine, počeće 21. novembra čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi, te saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH.

Republika Srpska 07.11.2014 | 14:16
Suđenje za zločine nad Srbima u Rogatici i Foči

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, Tužilaštvo BiH je najavilo da će tokom postupka saslušati manje od 86 svjedoka, kako je prvobitno u optužnici predloženo.

"Mnogi svjedoci su starije osobe, a neki od njih su posljednji put saslušavani 2006. godine. Iz tog razloga postoji mogućnost da je možda neko od svjedoka preminuo ili da više nije zdravstveno sposoban da svjedoči", objasnio je tužilac Mirza Hukeljić.On je rekao da je Tužilaštvo BiH odlučilo da smanji i broj svjedoka koji bi iskaze davali na iste okolnosti navedene u optužnici.

Tužilaštvo BiH tereti Šišića, Drakovca, Šušu i Šišića za učešće u napadu na srpske civile koji su se 27. augusta 1992. godine s područja Goražda kretali prema Rogatici, kada je stradalo ili povrijeđeno više osoba.Muhamed Šišić je, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH, bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete Armije BiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.Ovu optužnicu Sud BiH je potvrdio u avgustu ove godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

10.11.2014 07:32

Svakom zločincu suditi i ne treba dopustiti da pobjegne pravdi, ma ko to bio!

ODGOVORITE