Намирнице којима ћете смирити црвенило очију

Црвенило беоњаче, свраб и отицање очију су честа појава у данашњем друштву.

Здравље 07.11.2014 | 12:41
Намирнице којима ћете смирити црвенило очију

 Ови симптоми обично се јављају као последица неиспаваности, честог седења за рачунаром и телевизором, и због ослабљеног имунитета или алергије. Неугодне симптоме "црвеног ока" можете да смањите сами, уз ове једноставне кућне препарате.

МЕД
Помешајте три кашике меда с две шољице вреле воде или млека. Пустите да се течност охлади, а потом њоме натопите црвено око два до три пута дневно. Црвенило можете да смањите и ако памучне газе натопите овом течношћу па их користите као облоге на очима.

КРОМПИР
Исеците шниту сировог кромпира, положите је на упаљено око и држите тако бар двадесет минута. Понављајте овај поступак бар три дана заредом.КуркумаПомешајте две кашике куркуме у праху с 200 мл воде, па искористите овај раствор као течност за облоге ока. Куркуму стављају на листу природних антибиотика који проверено смањују упалне процесе у телу.


АЛОЕ ВЕРА
Чисту газу умочите у свежи гел Алое вере, па га поставите на упаљено око. Алое вера позната је као један од најбољих лекова за ублажавање симптома црвеног ока због својих медицинских вредности.Сода бикарбонаПомешајте једну кашику соде бикарбоне с 200 мл воде, па искористите овај раствор као средство за облоге. Овај кућни препарат смањиће црвенило и оток те умирити надраженост ока.

ТОПЛЕ И ХЛАДНЕ ОБЛОГЕ
Топле облоге смањиће натицање ока, а хладне смањити и ублажити црвенило ока. Упозорење: користите одвојене газе за лево и десно око како се инфекција не би непотребно ширила с једног на друго место.Биљне облогеУмирујућа својства пружиће и екстракт невена који можете да помешате с водом и исперете очи. У воду можете да додате и кашичицу сушене камилице, па овај раствор користите као средство за умивање.

ЈОГУРТ
Јогурт је одличан природни савезник у борби против инфекција. Нанесите га у виду облога и тако смањите црвенило овог подручја.

ЛИМУНОВ СОК
Разредите лимунов сок у води и чистом ватом натапкајте капак упаљеног ока. Ова тактика би требало да смањи натеченост ока услед инфекције.

КОКОСОВО УЉЕ
Помоћу природног уља кокоса смањићете свраб црвеног ока. Умочите вату у кокосово уље, па њом пређите преко капка црвеног ока.

СЛАНА ВОДА
Направите сопствене капи за очи: у 200 мл воде додајте кашику соли, па накапајте на око неколико капи овог раствора.

БЕЛИ ЛУК
Засеците чен белог лука ножићем, па вату умочите у сок који ће искапљати из плода овог природног антибиотика, и њом нежно натапкајте капак упаљеног ока. Могли бисте да осетите пецкање јер бели лук има јако дејство на осетљиву кожу.

СОКОВИ ОД ПОВРЋА
Против инфекција се борите и изнутра и споља: пијте сокове од поврћа. Помешајте 200 мл свежег сока од спанаћа с 300 мл сока од шаргарепе, или шаргарепи додајте сок исцеђеног першуна.

Савет плус: Црвенило ока може да буде и последица коњунктивитиса, односно вирусне или бактеријске упале ока. Ако споменути кућни препарати не помажу, обавезно контактирајте са својим лекаром и потражите стручну помоћ.

Коментари / 0

Оставите коментар