Естрада годишње утаји 87 милиона евра

Пореска управа Србије почеће да испитује имовину и приходе естрадних личности. 

Србија 05.11.2014 | 13:01
Естрада годишње утаји 87 милиона евра

Чешљање српске естрадне сцене саставни је део свеобухватне активности порезника, који покушавају да спознају све илегалне приходе. У то улазе и приходи које наше звезде остварују на наступима и тезгама, а које углавном не пријављују, због чега држава губи око 87 милиона евра.Пореска управа је кренула у укрштање података, односно унакрсно испитивање вредности имовине са пријављеним приходима, а у овај посао укључене су и друге државне институције – МУП, локалне самоуправе и Републички геодетски завод, тврди извор из Пореске.

Он додаје да ће се прве на удару наћи особе са естраде, чији наступи и популарност нису у сразмери са имовином коју имају и непрестано рекламирају у јавности.- То је случај певачице Сандре Продановић, односно Сандре Африке, која готово да нема пријављене приходе, али зато има велику имовину, коју увелико представља у јавности.

На имовинској карти би јој позавидели и неки моћни привредници, али и неке много популарније колеге, које уредно пријављују приходе. Наша оперативна сазнања указују да постоје индиције да је именована у краћем периоду повећала имовину, и то како луксузним моторним и пловним објектима, тако и некретнинама. Ми истражујемо да ли је све то законито, односно да ли је усклађено са пријављеним приходима – тврди извор из ПУ.У Пореској управи нису били расположени да званично причају о пореском удару на естраду и Сандру Африку. Међутим, први порезник Србије Марко Маринковић недавно је најавио да неће само тајкуни да падају на утају пореза, већ и естрадне личности.

- Ми ћемо у наредном периоду контролисати физичка лица која приходе остварују јавним уметничким наступима. Посебну пажњу, сем прихода, обратићемо и на њихову имовину и начин на који је она стечена у односу на званично пријављене приходе.

Ако није у складу са приходима, може им бити одузета – рекао је Маринковић за овај лист.У јулу ове године Сандра се јавно похвалила како је сву имовину стекла сопственим радом.- Волим да купујем торбе и сандале. Волим да кажем да сам заслужила када купим нешто скупо и нема ко да ме критикује.Открила је и да има неколико некретнина, луксузни БМW X6 и јахту које је сама зарадила, а не "преко неких спонзора".

Сандра Африка јуче није одговарала на позиве новинара, али се на њен телефон у једном тренутку јавио њен дечко Микиша и рекао:

- Ми не радимо у Србији, само у иностранству. Пријављујемо приходе и плаћамо порез, да не пријављујемо, не бисмо могли да радимо.

Извор: Србија Данас

Коментари / 0

Оставите коментар