Бами тражи назависну истрагу

Суспендована тужитељка Еулекса Марија Бами позвала је да се спроведе независна међународна истрага начина рада Еулекса, упозоравајући на покушаје заташкавања случаја којима се та мисија бави.

Србија 03.11.2014 | 12:15
Бами тражи назависну истрагу

У првом интервјуу након што је лист Коха диторе отворио "аферу Еулекс", Марија Бами каже да јој није циљ да нанесе штету Еулексу, преноси Тањуг.

"Мислим да треба спровести независну међународну истрагу о начину на који је оперисао Еулекс на Косову, јер актуелни људи који се налазе у Еулексу и они који руководе из Брисела покушавају да заташкају ствари уместо да се баве њима", рекла је Бами у интервјуу за дневник Коха диторе.

Бами је у интервјуу Кохи говорила о "тамној страни" мисије ЕУ на Косову, укључујући политичка уплитања, трговину судским процесима, давање мита, као и мешање Брисела како ови случајеви не би изашли у јавност.

Такође је навела да је некадашњи саветник бившег шефа Еулекса Гзавијеа де Марњака, Ромиал Пошар постао политички саветник одлазећег косовског премијера Хашима Тачија.

Како подсећа Коха, Бами је радила као тужитељка Еулекса седам година, гонећи криминалце као што су градоначелник Качаника Џабир Заркуа, групу из Урошевца која је организовала експлозије бомби, бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа, заменика косовског премијера Бујара Букошија, министра за повратак Бранислава Грбића, бившег саветника у косовском министарству здравља Иљира Толаја.

Бами је суспендована и под истрагом је због сумње да је предала тајна документа листу Коха диторе.

У интервјуу Бами истиче да никад није крила сазнања која има ни од одбране оптужених, ни од судског већа.

Говорећи о случају Толаја, каже да је током читавог процеса била третирана "непријатељски" јер се укључила у предмет и прислушкивања, "где су укључени главна тужитељка Јарослава Новотна и бивши председник судија Еулекса Франческо Флори".

"Због тога су судије биле против мене током целог процеса", навела је Бами и додала да никада у животу није третирана на такав начин као тужитељка. "Изгледало је да сам ја криминалац у том случају, а не Иљир Толај", истиче Бами.

Резултати прислушкивања потврђују оптужбе

Открила је и да је лично Франческу Флорију, тадашњем председнику Судског већа Еулекса, рекла да је откривен у прислушкивању и питала га да ли се састао са људима против којих је уведена мера прислушкивања.

"Он је признао да се састао са тим људима и потписао изјаву да се видео са Ејупом Камберијем. Он ми је рекао да му је Камбери рекао да је хтео да разговара о случају Љимаја, а Франческо се и поред тога поново састао са тим човеком у вези са случајем Толај", навела је Бами и упитала шта има Флори да се састаје са људима који су били повезани са истрагом.
"Мене желе да оптуже за кршење процедуре и желе да ме ухапсе, а све време се Флори састајао са људима током истражних процедура тог случаја", додала је Бами.

Тврди и да ју је главна тужитељка Еулекса Јарослава Новотна уценила и сатанизовала разним тајним дописима које је послала у Брисел, наводно због њених лоших резултата на послу тужитељке, а све то због тога што је Бами тражила истрагу и против ње.

Како Бами каже, званични Брисел је почео да се бави само истрагом против Франческа Флорија али не и Јарославе Новотне.

Говорећи о истрази случајева приватизације, суспендована тужитељка је рекла да је почела да ради на томе, али да је била заустављена и као пример навела случај Америчког универзитета.

Потврдила је и да се у једном случају помињало име првог заменика косовског премијера Беџета Пацолија, а навела је и случај Егиа Бау из Призрена, као и фабрике ФАН у Подујеву.

Верује и да се случај бомбе подметнуте у једном приштинском локалу неће добро завршити због кратког времена и додаје да "они желе да затворе случај јер ту има оптужби за корупцију".

Бами је упозорила и на "страховите трошкове" које мисија Еулекс има у истрагама и поменула пример како је заменик главног тужиоца Џонатан Рател у случају "Медикус" обишао цели свет да истражује, а на крају је све то завршено са шест месеци затвора.

С тим у вези навела је предмете које је она водила, као што је случај Енвера Хасани са 15 година затвора, случај подметања бомбе за који је изречено 25 година затвора, потом градоначелника Качаника који је осуђен на три године затвора, министра за повратак Бранислава Грбића, такође осуђен на три године затвора.

Бами је говорила и о политичком утицају владе Хашима Тачија на истражне процесе у Еулексу.

"Био је извесни Ромиал Пошар. Он је из Француске. Био је политички саветник тадашњег шефа мисије Гзавијеа Де Марњака и био је веома близак са Тачијем. У ствари, отишао је да ради за Тачија након што је окончао рад у Еулексу. Он је био политички саветник и такође један од људи који су контактирани од посредника Толаја са циљем да се Толај ослободи. И за све то постоје прислушкивања која то потврђују", истиче Марија Бами.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар