Пентагон мјења план о тајној служби

План Пентагона да формира прекоморску обавештајну агенцију биће ограничен, јер су конгресмени изразили забринутост због његове сврхе и трошкова које захтева, објавио је "Вашингтон пост".

Свијет 02.11.2014 | 16:57
Пентагон мјења план о тајној служби

Одбрамбена тајна служба (Дефенце Цландестине Сервице - ДЦС), коју је Пентагон најавио још пре две године, обухватиће већ постојеће агенте, средства и надлештва и блиско ће сарађивати са Централном обавештајном агенцијом (ЦИА). Амерички лист, међутим, наводи да ће војна Одбрамбена обавештајна агенција (ДИА) обучавати и ангажовати само 500 тајних агената, што је отприлике двостуко мање од планираног.

Амерички Конгрес, укључујући и чланове сенатског Одбора оружаних снага, изразили су забринутост да ће Пентагон преузети дужности од ЦИА, преноси АФП.

Портпаролка Пентагона Екми Дерик-Фрост рекла је зато да ће Пентагон, после разговора с представницима Конгреса, преиспитати програм за ДЦС. Бивши шеф ДИА, генерал-пуковник Мајкл Флин смењен је с тог места почетком године, због неслагања с осталим званичницима и због покушаја да убрза план о запошљавању више тајних агената.

Коментари / 0

Оставите коментар