Pentagon mjenja plan o tajnoj službi

Plan Pentagona da formira prekomorsku obaveštajnu agenciju biće ograničen, jer su kongresmeni izrazili zabrinutost zbog njegove svrhe i troškova koje zahteva, objavio je "Vašington post".

Svijet 02.11.2014 | 16:57
Pentagon mjenja plan o tajnoj službi

Odbrambena tajna služba (Defence Clandestine Service - DCS), koju je Pentagon najavio još pre dve godine, obuhvatiće već postojeće agente, sredstva i nadleštva i blisko će sarađivati sa Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA). Američki list, međutim, navodi da će vojna Odbrambena obaveštajna agencija (DIA) obučavati i angažovati samo 500 tajnih agenata, što je otprilike dvostuko manje od planiranog.

Američki Kongres, uključujući i članove senatskog Odbora oružanih snaga, izrazili su zabrinutost da će Pentagon preuzeti dužnosti od CIA, prenosi AFP.

Portparolka Pentagona Ekmi Derik-Frost rekla je zato da će Pentagon, posle razgovora s predstavnicima Kongresa, preispitati program za DCS. Bivši šef DIA, general-pukovnik Majkl Flin smenjen je s tog mesta početkom godine, zbog neslaganja s ostalim zvaničnicima i zbog pokušaja da ubrza plan o zapošljavanju više tajnih agenata.

Komentari / 0

Ostavite komentar