Бандићу пријети дуг притвор

Загребачки градоначелник Милан Бандић, ухапшен у недељу под сумњом да је починио више коруптивних кривичних дела, у притвору би могао остати и до годину дана због великог броја сведока у случајевима које треба расветлити, наводи портал Индеx.хр.

Регион 23.10.2014 | 11:00
Бандићу пријети дуг притвор

Портпарол Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) Вук Ðуричић потврдио је да имају предложених 270 сведока и додао да искуство из истрага које су се водиле против бившег премијера Иве Санадера и бивше сисачко-мославачке жупанице Марине Ловрић Мерзел указују да тај број може бити и већи.

Самим тим, продужио би се и боравак актуалног престоничког градоначелника у истражном затвору Реметинцу, где се налази након одлуке истражниог судије загребачког Жупанијског суда да му одреди притвор у трајању од 30 дана, због опасности од утицаја на сведоке и понављања дела.

Примера ради, у случају Ловрић Мерзел УСКОК је испитао око 110 сведока и за то им је требало готово пет месеци, па је истражни судија продужавао неколико пута истражни притвор за бившу жупаницу.

Након што су испитани сви сведоци и након што је поднела оставку на дужност жупанице тек је тада могла изаћи из притвора.

С друге стране, Бандић је већ изјавио да не планира ни под каквим околностима да поднесе оставку, а док не буде испитано тренутних 270 сведока требаће најмање десет месеци.

Уколико се током истраге буде проширила листа сведока, загребачки би се градоначелник мого још дуже задржати "иза решетака" Реметинца.

Бандића терете за незаконитости у пословању с фирмама ЦИОС осумњиченог Петра Припуза и Брамград пројект Бранка Михаљевића, као и да је, због УСКОК-у спорног финансирања председничке кампање 2009, оштетио градски и државни буџет.

Такође, терете га и да је у пет наврата трговао утицајем при незаконитом запошљавању блиских особа у Градској управи и Загребачком Холдингу, а осумњичен је и да је у седам наврата користио службени и друштвени положај у вези са коришћењем службених аутомобила Града Загреба у приватне сврхе.

На врху пирамиде осумњичених, поред Бандића, налазе се председник Управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и Припуз, затим градоначелников саветник Жељко Хорват, директор ЗЕТ-а Иван Толић, Иван Маркушић, референт за јавну набавку Загребачког холдинга Филип Чуло, директор Чистоће Миљенко Бенко, Инес Бравић и Кораљка Рожанковић Уремовић из Канцеларије за имовинско-правне послове.

Међу осумњиченима су и директор грађевинске фирме Брамград пројект Бранко Михаљевић, градоначелникови сарадници Видоје Булум, Миро Лацо, главни секретар Загребачког спортског савеза Зденко Антуновић, Драгутин Косић и директор Плинаре Анте Додиг.

УСКОК сумња и да су две правне особе прибављањем имовинске користи починиле кривично дело злоупотребе положаја и овлаштења, а незванично се сазнаје да је реч о Припузовој фирми "ЦЕ-ЗА-Р" и Михаљевићевом Брамград пројекту.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Семберац

23.10.2014 09:15

Да хоце и у Бијељини поцети :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из хрватске

23.10.2014 09:46

Ма само да кажем он је прави градоначелник ал политика се умјесала јер многим смета јер је без длаке на језику и морају га склонити на сигурно јер су ускоро избори за предсједника а нагодину за премијера па сад збројите два и два

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

23.10.2014 15:03

Цему истрага кад вец овај неко из Хрватске зна да је све намјестаљка. Сва истразивања показују да је Балкан пун криминала и корупције и сами сви кукамо али кад неког ухапсе ми вјерујемо да је то зато сто је Србин, Хрват, Босњак, Херцеговац..

ОДГОВОРИТЕ