"Теленор" упозорава на преваре

Мобилни оператер "Теленор" упозорио је кориснике да не отварају сумњиве поруке у којима их обавјештавају о новчаним добицима из иностранства, јер је ријеч о међународној превари.

Србија 22.10.2014 | 22:38
"Теленор" упозорава на преваре

"Уколико добију сумњиве СМС поруке о новчаним добицима из иностранства, под условом да позову одређени број телефона, дају неке личне податке или отворе атачмент, то не чине, јер је реч о међународној превари", саопштио је "Теленор".

Овај оператер наводи да није у могућности да блокира ове поруке и позиве, између осталог и зато што стижу са увијек нових бројева, због чега савјетују кориснике да на њих не узвраћају позивом, нити шаљу текстуалне поруке.

"Од јутрос је неколико корисника и запослених у `Теленору` добило поруке сумњиве садржине у којима се траже њихови лични подаци како би се остварила одређена новчана добит. С обзиром на то да су бројеви са којих стижу ове поруке помешани са регуларним саобраћајем, није их могуће унапред препознати нити блокирати", наведено је у саопштењу.

Ова врста преваре познатија је у свијету као "фишинг" и веома је распрострањена. У лакшим случајевима од корисника се само наплаћује једнократни износ цијене међународног позива или СМС-а, као што је недавно био случај у вези са СМС-ом садржине "Зови ме хитно".

У тежим случајевима, овај начин преваре се користи за крађу података као што су лозинке, подаци о кредитним картицама и осталих повјерљивих информација, или за убацивање злонамјерног кода у рачунар, који омогућава даље искоришћавање.

Извор: Агенције 

Коментари / 0

Оставите коментар