"Telenor" upozorava na prevare

Mobilni operater "Telenor" upozorio je korisnike da ne otvaraju sumnjive poruke u kojima ih obavještavaju o novčanim dobicima iz inostranstva, jer je riječ o međunarodnoj prevari.

Srbija 22.10.2014 | 22:38
"Telenor" upozorava na prevare

"Ukoliko dobiju sumnjive SMS poruke o novčanim dobicima iz inostranstva, pod uslovom da pozovu određeni broj telefona, daju neke lične podatke ili otvore atačment, to ne čine, jer je reč o međunarodnoj prevari", saopštio je "Telenor".

Ovaj operater navodi da nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvijek novih brojeva, zbog čega savjetuju korisnike da na njih ne uzvraćaju pozivom, niti šalju tekstualne poruke.

"Od jutros je nekoliko korisnika i zaposlenih u `Telenoru` dobilo poruke sumnjive sadržine u kojima se traže njihovi lični podaci kako bi se ostvarila određena novčana dobit. S obzirom na to da su brojevi sa kojih stižu ove poruke pomešani sa regularnim saobraćajem, nije ih moguće unapred prepoznati niti blokirati", navedeno je u saopštenju.

Ova vrsta prevare poznatija je u svijetu kao "fišing" i veoma je rasprostranjena. U lakšim slučajevima od korisnika se samo naplaćuje jednokratni iznos cijene međunarodnog poziva ili SMS-a, kao što je nedavno bio slučaj u vezi sa SMS-om sadržine "Zovi me hitno".

U težim slučajevima, ovaj način prevare se koristi za krađu podataka kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama i ostalih povjerljivih informacija, ili za ubacivanje zlonamjernog koda u računar, koji omogućava dalje iskorišćavanje.

Izvor: Agencije 

Komentari / 0

Ostavite komentar