Сто џихадиста из БиХ у јединици Ал Шишанија

Највећи број џихадиста из БиХ који ратују за терористичку организацију Исламска држава налази се у јединици којом командује један од најрадикалнијих војних команданата ИС Абу Омер Ал Шишани.

Босна и Херцеговина 21.10.2014 | 22:01
Сто џихадиста из БиХ у јединици Ал Шишанија

Саговорник близак безбједносним структурама каже да надлежне институције имају свеобухватне податке за 144 џихадиста из БиХ који се налазе у Сирији и Ираку, те да већина њих ратује на страни ИС, док се дио налази у покрету Ал Нусра који је дио "Ал-Каиде".

- Под директном командом Ал Шишанија је више од 100 исламистичких бораца из БиХ. У наредних мјесец очекује се да се тој јединици прикључи још око 30 бораца који су стигли из БиХ - казао је наш саговорник.

Ал Шишани је Чечен који је рођен 1986. године у Грузији, а право име му је Таркан Батирашвили. Ратовао је против Руса у грузијској војсци из које је отпуштен због болести. Грузијска полиција хапсила га је због незаконитог посједовања оружја. Кад је 2010. године пуштен из притвора, отишао је у Турску, а затим се појавио у Сирији гдје је као командант предводио јединицу страних бораца која је заузела области у близини ирачке границе.

Генерални војни шеф у ИС постао је кад је у јуну погинуо ирачки командант ИС Абу Абдул Рахман. За њега исламистички портали тврде да није изгубио ниједну битку те да сада стране џихадисте предводи и биткама у Кобанеу, граду на турској граници.

 

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лав

21.10.2014 20:17

босна је про европска земља хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

22.10.2014 04:52

имају људи право да раде са својим животом шта хоће нитко непита каква га је мука натјерала тамо и имали он и његова породица Од чега да се лијечи И храни јер имамо државу на високом нивоу Која се брине о себи самој И успут своме народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

22.10.2014 07:19

за босну и 'Ерцегов'ну и да живимо сви скупа и мазимо се и пазимо ...бљак.... Ниста не функционисе а код нас ентузијазиста колико хоцес који сматрају да би YУ у малом успјела иако вец 20 година нема помака неко стагнација. Данас 144, сутра 5144, прекосутра 15144

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре црни

22.10.2014 18:58

Ови што иду у Сирију да ратују не иду они због фамилије него због оних као што су Церић и онај из Санџака.

ОДГОВОРИТЕ