Sto džihadista iz BiH u jedinici Al Šišanija

Najveći broj džihadista iz BiH koji ratuju za terorističku organizaciju Islamska država nalazi se u jedinici kojom komanduje jedan od najradikalnijih vojnih komandanata IS Abu Omer Al Šišani.

Bosna i Hercegovina 21.10.2014 | 22:01
Sto džihadista iz BiH u jedinici Al Šišanija

Sagovornik blizak bezbjednosnim strukturama kaže da nadležne institucije imaju sveobuhvatne podatke za 144 džihadista iz BiH koji se nalaze u Siriji i Iraku, te da većina njih ratuje na strani IS, dok se dio nalazi u pokretu Al Nusra koji je dio "Al-Kaide".

- Pod direktnom komandom Al Šišanija je više od 100 islamističkih boraca iz BiH. U narednih mjesec očekuje se da se toj jedinici priključi još oko 30 boraca koji su stigli iz BiH - kazao je naš sagovornik.

Al Šišani je Čečen koji je rođen 1986. godine u Gruziji, a pravo ime mu je Tarkan Batirašvili. Ratovao je protiv Rusa u gruzijskoj vojsci iz koje je otpušten zbog bolesti. Gruzijska policija hapsila ga je zbog nezakonitog posjedovanja oružja. Kad je 2010. godine pušten iz pritvora, otišao je u Tursku, a zatim se pojavio u Siriji gdje je kao komandant predvodio jedinicu stranih boraca koja je zauzela oblasti u blizini iračke granice.

Generalni vojni šef u IS postao je kad je u junu poginuo irački komandant IS Abu Abdul Rahman. Za njega islamistički portali tvrde da nije izgubio nijednu bitku te da sada strane džihadiste predvodi i bitkama u Kobaneu, gradu na turskoj granici.

 

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

lav

21.10.2014 20:17

bosna je pro evropska zemlja hahahaha

ODGOVORITE
Name

crni

22.10.2014 04:52

imaju ljudi pravo da rade sa svojim životom šta hoće nitko nepita kakva ga je muka natjerala tamo i imali on i njegova porodica Od čega da se liječi I hrani jer imamo državu na visokom nivou Koja se brine o sebi samoj I usput svome narodu

ODGOVORITE
Name

Za

22.10.2014 07:19

za bosnu i 'Ercegov'nu i da živimo svi skupa i mazimo se i pazimo ...bljak.... Nista ne funkcionise a kod nas entuzijazista koliko hoces koji smatraju da bi YU u malom uspjela iako vec 20 godina nema pomaka neko stagnacija. Danas 144, sutra 5144, prekosutra 15144

ODGOVORITE
Name

Re crni

22.10.2014 18:58

Ovi što idu u Siriju da ratuju ne idu oni zbog familije nego zbog onih kao što su Cerić i onaj iz Sandžaka.

ODGOVORITE