Барозо упозорава Камерона

Одлазећи предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо упозорио је данас британског премијера Дејвида Камерона да не покушава да мијења принцип ЕУ о слободи кретања, истичући да је то од кључне важности за унутрашње тржиште европског блока.

Свијет 19.10.2014 | 15:43
Барозо упозорава Камерона

"Слобода кретања је веома важан принцип унутрашњег тржишта. Мој савјет Британији је да то не оспорава", нагласио је Барозо.

Камерон је у тексту објаваљеном у дневнику "Сандеј Телеграф" навео да ће "право ЕУ на миграцију ставити у средиште преговора у Европи".

Британски премијер је и раније навео које измјене жели да добије од ЕУ, попут повратка парламентарних овлаштења на национални ниво, смањење ограничења контроле пословања и миграције, али није дао одређене детаље.

"Тајмс", позивајући се на неименоване изворе, пише да Камерон жели да смањи број прилива слабије квалификованих миграната унутар ЕУ, а који би се могли регистровати за посао у Британији.

На питање о могућем ограничењу, Барозо је одговорио да би тиме највероватније биле прекршене регулативе ЕУ и да му није познато да је о овом питању стигао конкретан приједног из Британије.

Аналитичари наводе да ће Барозов коментар нанијети штету Камероновим напорима да пред изборе заказане у Британији за наредну годину умири гласаче забринуте да Британија трпи економске и културолошке посљедице због превисоке стопе имиграције.


Коментари / 0

Оставите коментар