Barozo upozorava Kamerona

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je danas britanskog premijera Dejvida Kamerona da ne pokušava da mijenja princip EU o slobodi kretanja, ističući da je to od ključne važnosti za unutrašnje tržište evropskog bloka.

Svijet 19.10.2014 | 15:43
Barozo upozorava Kamerona

"Sloboda kretanja je veoma važan princip unutrašnjeg tržišta. Moj savjet Britaniji je da to ne osporava", naglasio je Barozo.

Kameron je u tekstu objavaljenom u dnevniku "Sandej Telegraf" naveo da će "pravo EU na migraciju staviti u središte pregovora u Evropi".

Britanski premijer je i ranije naveo koje izmjene želi da dobije od EU, poput povratka parlamentarnih ovlaštenja na nacionalni nivo, smanjenje ograničenja kontrole poslovanja i migracije, ali nije dao određene detalje.

"Tajms", pozivajući se na neimenovane izvore, piše da Kameron želi da smanji broj priliva slabije kvalifikovanih migranata unutar EU, a koji bi se mogli registrovati za posao u Britaniji.

Na pitanje o mogućem ograničenju, Barozo je odgovorio da bi time najverovatnije bile prekršene regulative EU i da mu nije poznato da je o ovom pitanju stigao konkretan prijednog iz Britanije.

Analitičari navode da će Barozov komentar nanijeti štetu Kameronovim naporima da pred izbore zakazane u Britaniji za narednu godinu umiri glasače zabrinute da Britanija trpi ekonomske i kulturološke posljedice zbog previsoke stope imigracije.


Komentari / 0

Ostavite komentar