Кина: Произведен експериментални лијек против еболе

Једна кинеска фармацеутска компанија повезана са војском послала је кинеским хуманитарцима у Африци експериментални лек против еболе и планира да тамо спроведе клиничка тестирања у борби против ширења ове
смртоносне болести, изјавили су представници те компаније.

Свијет 17.10.2014 | 17:29
 Кина: Произведен експериментални лијек против еболе

"Сихуан фармасјутикал холдингс груп" послала је у Африку неколико хиљада доза лека ЈК-05, рекао је директор те компаније Ђиа Џонгсјин, додавши да би и више доза могло да буде послато уколико је потребно, пренео је Ројтерс.

"Хуманитарни радници су већ понели лек са собом и, уколико се међу њима појави сумњив случај, лек се може употребити", објаснила је Хуо Чаисја, помоћник генералног директора компаније.

Она је додала да се компанија припрема за клиничка тестирања у Африци и да би лек могао бити тестиран на афричким пацијентима оболелим од еболе. Према њеним речима, избијање еболе у Азији или Кини убрзало би изношење лека на тржиште.

У Африци живи око милион Кинеза од којих око 10.000 у најпогођенијим земљама - Сијера Леонеу, Гвинеји и Либерији, наводи Ројтерс и напомиње да ниједан кинески држављанин досад није заражен овим вирусом.

Кућа "Сихуан", која је у делимичном власништву америчке инвестиционе банке "Моран Стенли", нада се да ће брзо успети да обезбеди овај лек за цивилну употребу у Кини. Та компанија је потписала споразум са
Академијом за војномедицинске науке (АММС), истраживачким центром, како би добила одобрење за коришћење лека у Кини и изнела га на тржиште.

Лек, који је у Кини одобрен само за хитну војну употребу, најпре је развио АММС.

Кинеска војска је "Сихуану" дала зелено светло за производњу хитних залиха лека, који досад није коришћен на људима, мада компанија наводи да се показао као ефикасан током тестирања на мишевима.

Уколико се испостави да је реч о ефикасном леку, то би било велики плус за кинески медицински сектор и стимуланс за "меку моћ" у Африци, која је све важнији партнер другој по реду светској економској земљи.

Кина је послала стотине хуманитараца у Африку да помогну у борби против еболе, као и медицинску помоћ вредну више од 35 милиона долара. Вирус еболе у Западној Африци, најгори до сада, усмртио је више од 4.000 људи, а владе и фармацеутске куће широм света се утркују да нађу лек против ове болести, која се проширила чак и на САД и Европу.

Коментари / 0

Оставите коментар