Kina: Proizveden eksperimentalni lijek protiv ebole

Jedna kineska farmaceutska kompanija povezana sa vojskom poslala je kineskim humanitarcima u Africi eksperimentalni lek protiv ebole i planira da tamo sprovede klinička testiranja u borbi protiv širenja ove
smrtonosne bolesti, izjavili su predstavnici te kompanije.

Svijet 17.10.2014 | 17:29
 Kina: Proizveden eksperimentalni lijek protiv ebole

"Sihuan farmasjutikal holdings grup" poslala je u Afriku nekoliko hiljada doza leka JK-05, rekao je direktor te kompanije Đia Džongsjin, dodavši da bi i više doza moglo da bude poslato ukoliko je potrebno, preneo je Rojters.

"Humanitarni radnici su već poneli lek sa sobom i, ukoliko se među njima pojavi sumnjiv slučaj, lek se može upotrebiti", objasnila je Huo Čaisja, pomoćnik generalnog direktora kompanije.

Ona je dodala da se kompanija priprema za klinička testiranja u Africi i da bi lek mogao biti testiran na afričkim pacijentima obolelim od ebole. Prema njenim rečima, izbijanje ebole u Aziji ili Kini ubrzalo bi iznošenje leka na tržište.

U Africi živi oko milion Kineza od kojih oko 10.000 u najpogođenijim zemljama - Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji, navodi Rojters i napominje da nijedan kineski državljanin dosad nije zaražen ovim virusom.

Kuća "Sihuan", koja je u delimičnom vlasništvu američke investicione banke "Moran Stenli", nada se da će brzo uspeti da obezbedi ovaj lek za civilnu upotrebu u Kini. Ta kompanija je potpisala sporazum sa
Akademijom za vojnomedicinske nauke (AMMS), istraživačkim centrom, kako bi dobila odobrenje za korišćenje leka u Kini i iznela ga na tržište.

Lek, koji je u Kini odobren samo za hitnu vojnu upotrebu, najpre je razvio AMMS.

Kineska vojska je "Sihuanu" dala zeleno svetlo za proizvodnju hitnih zaliha leka, koji dosad nije korišćen na ljudima, mada kompanija navodi da se pokazao kao efikasan tokom testiranja na miševima.

Ukoliko se ispostavi da je reč o efikasnom leku, to bi bilo veliki plus za kineski medicinski sektor i stimulans za "meku moć" u Africi, koja je sve važniji partner drugoj po redu svetskoj ekonomskoj zemlji.

Kina je poslala stotine humanitaraca u Afriku da pomognu u borbi protiv ebole, kao i medicinsku pomoć vrednu više od 35 miliona dolara. Virus ebole u Zapadnoj Africi, najgori do sada, usmrtio je više od 4.000 ljudi, a vlade i farmaceutske kuće širom sveta se utrkuju da nađu lek protiv ove bolesti, koja se proširila čak i na SAD i Evropu.

Komentari / 0

Ostavite komentar