БиХ најспорија

Босна и Херцеговина убједљиво је најспорија када је у питању објављивање изборних резултата и једина је земља у Европи у којој се пет дана након избора званично не зна ко је побједник и са колико освојених гласова.

Босна и Херцеговина 17.10.2014 | 11:01
БиХ најспорија

"То није ништа ново да смо гори од ширег окружења. То су ствари које су неодрживе,али које не морају да буду јер ако ЦИК то не  зна да уради, а имају много новца, могу ангажовати стручњаке који ће тај посао ријешити", рекао је Енес Османчевић,политички аналитичар и професор Филозофског факултета у Тузли.

Готово сви саговорници, осим оних у Централној изборној комисији, слажу се да је у ери дигиталне технологије невјероватно да се на резултате избора чека мјесец дана и да се данима након избора још не зна који кандидат је освојио  колико гласова.

Илустрације ради, далеко многољудније земље као што су Индија, Бразил и САД само неколико часова или дана након избора знају резултате, ко је побједник, ко поражен, и ко има колико гласова.

Према незваничним информацијама, у Индији гдје има регистрованих око 814  милиона гласача, три дана након другог круга већ се знају сви резултати.

Слично је и у Бразилу, гдје је на недавно завршеним изборима право гласа имало 142 милиона бирача,а резултати, односно побједници и поражени у трци за предсједника, посланике и гувернере 27 федералних јединица знали су се већ неколико сати након избора.

"ЦИК то ради полако и нигдје не жури. Имају рок од мјесец дана и баш их брига. Њима је сасвим свеједно хоће ли то бити данас, сутра или прекосутра. За то што јавност и странке желе да имају одмах резултате њих је баш брига",  рекао је Александар Радета, предсједник бањалучке Градске изборне комисије.

Што се тиче процедуре при бројању гласова након избора у БиХ, она подразумијева да се прво на гласачким мјестима броје  листићи, а затим се упућују у градску или општинску комисију гдје се уносе подаци у сервер.

Након тога, листићи и записник градске или општинске изборне комисије иду у Сарајево, односно ЦИК БиХ,који те исте податке уносе у свој сервер и на неки начин врше провјере да ли се  поклапају подаци с онима градских и општинских изборних комисија.

"У сриједу је тек ЦИК уносио гласове мобилних тимова који су у понедјељак отишли из Бањалуке. Ове из иностранства ће данас или сутра почети  бројати",рекао је Радета.

С друге стране, у ЦИК БиХ кажу да се  све ради у складу са законом и да прво иде поступак утврђивања, па  поступак потврђивања избора.

"Потребно је објединити све гласове са свих бирачких мјеста,гласове из иностранства,гласове мобилних тимова, гласове из дипломатско-конзуларних представништава, итд.

У складу са законом у року од мјесец дана биће потврђени резултати  избора",рекла је Максида Пирић, потпарол Централне изборне комисије БиХ.

О ужасно спором бројању гласова од стране ЦИК-а претходних дана говорили су како политичари побједничких, тако и они из поражених  странака.

Сви се слажу у једноме а то је да су неопходне измјене  изборног закона којим би се омогућило да резултати избора што брже угледају свјетлост дана.

"Ради се о неодговорности ЦИК-а.Као врх власти и институције,Централна изборна комисија се не понаша другачије.Она ради на један стари и превазиђен начин,умјесто да створи информатички прстен и информатизује општинске и градске изборне  комисије",закључио је професор Енес Османчевић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни Груја

17.10.2014 08:42

Ово је невиђени циркус. ЦИК је скуп неспособних и корумпираних идиота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лкл

17.10.2014 08:45

Није најспорија него се вјероватно муља !

ОДГОВОРИТЕ