Велики број дјеце која просе

У БиХ је веома присутно просјачење дјеце, па ће Министарство безбједности БиХ настојати да унаприједи капацитете у вези са заштитом дјеце од ове негативне појаве.

Босна и Херцеговина 16.10.2014 | 19:37
Велики број дјеце која просе

У саопштењу из Министарства безбједности БиХ наводи се да ће овај ресор настојати да подигне свијест јавности о правима дјеце загарантованим Конвенцијом УН о правима дјетета, декади Рома, законима о заштити дјеце на свим административним нивоима у БиХ.

Врло често за просјачење се користе сасвим мала дјеца, чак дојенчад, непримјерено обучена при изузетно високим или ниским температурама, изложена издувним гасовима и потенцијалној опасности од удара аутомобила.

Одсјек за борбу против трговине људима Министарства безбједности БиХ, у складу са Стратегијом супротстављања трговини људима у БиХ за период од 2013. до 2015. године и Програмом обиљежавања значајних датума из области људских права у БиХ, предузео је низ активности на обиљежавању 18. октобра - Европског дана борбе против трговине људима.

Европски дан борбе против трговине људима биће обиљежен у Сарајеву, Мостару, Бањалуци и Тузли.

С циљем реализације планираних активности и ослањајући се на досадашње позитивно искуство, у обиљежавању Европског дана борбе против трговине људима учествују и представници невладиних организација "Нова генерација" из Бањалуке, "Нови пут" из Мостара, ХУГ "Земља дјеце" из Тузле и Асоцијација "XY" из Сарајева.

Међународни форум солидарности – /МФС-ЕММАУС/, организација цивилног друштва са дугогодишњим искуством у области пружања директне помоћи жртвама трговине људима, едукације, превенције, подизања свијести јавности, али и креирања политика у БиХ у овој области, од краја 2012. године активно учествује у имплементацији регионалног пројекта "Балканс АЦТ".

Подршку у томе дају Министарства безбједности БиХ/Одсјек за борбу против трговине људима и координатор БиХ за борбу против трговине људима, Удружења тужилаца Федерације БиХ и Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету.

Као допринос обиљежавању Европског дана борбе против трговине људима, пројектни партнери реализују регионалну конференцију под називом "Приступ праву на накнаду штете жртвама трговине људима у региону" која ће бити одржана у Београду 17. и 18. октобра.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПД

16.10.2014 17:01

Жао ми ове јадне дјеце што их искориштавају требало би повести више рачуна о њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

16.10.2014 19:49

Нека им је сам Бог на помоћи... јер дај Боже да ће добит од ове наше власти јер важно је да њихова дјеца имају довољно!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ