Ново поглавље у односима са Каталонијом

Шпански премијер Маријано Рахој данас је изјавио да се у односима са Каталонијом отвара ново поглавље пошто је та североисточна шпанска провинција одустала од плана да следећег месеца одржи референдум о
сецесији од Шпаније.

Свијет 15.10.2014 | 19:20
Ново поглавље у односима са Каталонијом

Али Рахој је, такође, запретио да ће спречити необавезујући "референдум" који каталонске власти намеравају да одрже уместо правог референдума, ако се утврди да је то незаконито.

Ројтерс наводи да није јасно ни да ли каталонске регионалне власти уопште хоће да почну консултације са шпанском владом.

Председник Каталоније Артур Мас јуче је изјавио да је шпанска држава "непријатељ".

Мас је рекао да референдум о независности, коме се влада у Мадриду оштро противи, неће бити спроведен 9. новембра као што је планирано, већ ће уместо њега бити одржане необавезујуће "консултације" да би се стекла слика о расположењу бирача.

"Сада се отвара поглавље дијалога", казао је данас новинарима у параменту Рахој који је поздравио одлуку каталонских власти да одустану од референдума.Шпански премијер је, међутим, казао да ће настојати да спречи необавезујући референдум ако буде било каквих индиција да је то незаконито.

"Нико не може кршити закон зато што би то значило укидање демократије. Ако видимо да у тим консултацијама има нечег незаконитог онда ћемо морати да уложимо жалбу", објаснио је Рахој.

Коментари / 0

Оставите коментар