Novo poglavlje u odnosima sa Katalonijom

Španski premijer Marijano Rahoj danas je izjavio da se u odnosima sa Katalonijom otvara novo poglavlje pošto je ta severoistočna španska provincija odustala od plana da sledećeg meseca održi referendum o
secesiji od Španije.

Svijet 15.10.2014 | 19:20
Novo poglavlje u odnosima sa Katalonijom

Ali Rahoj je, takođe, zapretio da će sprečiti neobavezujući "referendum" koji katalonske vlasti nameravaju da održe umesto pravog referenduma, ako se utvrdi da je to nezakonito.

Rojters navodi da nije jasno ni da li katalonske regionalne vlasti uopšte hoće da počnu konsultacije sa španskom vladom.

Predsednik Katalonije Artur Mas juče je izjavio da je španska država "neprijatelj".

Mas je rekao da referendum o nezavisnosti, kome se vlada u Madridu oštro protivi, neće biti sproveden 9. novembra kao što je planirano, već će umesto njega biti održane neobavezujuće "konsultacije" da bi se stekla slika o raspoloženju birača.

"Sada se otvara poglavlje dijaloga", kazao je danas novinarima u paramentu Rahoj koji je pozdravio odluku katalonskih vlasti da odustanu od referenduma.Španski premijer je, međutim, kazao da će nastojati da spreči neobavezujući referendum ako bude bilo kakvih indicija da je to nezakonito.

"Niko ne može kršiti zakon zato što bi to značilo ukidanje demokratije. Ako vidimo da u tim konsultacijama ima nečeg nezakonitog onda ćemo morati da uložimo žalbu", objasnio je Rahoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar