Београду нико не може наређивати

Србија нема намјеру да уводи санкције Русији и Београду нико не може наређивати да уништи своје односе са Москвом, поручио је премијер Александар Вучић.

Србија 15.10.2014 | 09:39
Београду нико не може наређивати

Он је, уочи доласка руског предсједника Владимира Путина у Београд, рекао да је Србија слободна и независна држава, која је на европском путу, али није увела, нити ће уводити било какве санкције против Русије.

Вучић је за руску агенцију "Тас" рекао да ће с Путином размотрити велики број конкретних тема, прије свега економску сарадњу, даљи развој међусобних односа у енергетици, као и пољопривреди.

Он је навео да на обиљежавању 70 година од ослобођења Београда од фашистичких освајача очекује и долазак важних гостију и са Запада и са Истока.

Вучић је рекао да је ослобођење Београда постало могуће захваљујући огромној подршци Црвене армије. "Тај догађај је једна од наших најзначајнијих историјских победа. Поносим се чињеницом да ћемо ове године на посебан начин обележити тај јубилеј и да ћемо славити коначну победу над фашизмом на територији Србије", рекао је Вучић.

Он је додао да очекује развој тих антифашистичких традиција српског народа. "Желимо да покажемо да смо захвални нашим прецима, који су нас ослободили од фашизма. Не смемо да дозволимо могућност стварања такве претње нашој слободи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су српски и руски народ веома блиски и да имају много заједничких пројеката, те да предстоји у будућности заједно много тога да се уради.

Он је напоменуо да од руских партнера никада није скривао да је Србија на европском путу, те додао да никада није осјетио притисак руског руководства због тога.

Говорећи о гасоводу "Јужни ток", Вучић је истакао да је потребно видјети докле се стигло са тим пројектом, те додао да се Србија са Русијом лако договорила, али да не зависи све од Србије.

"Не може `Јужни ток` да почне на граници Србије и Бугарске и да се заврши на граници Србије и Мађарске. Он треба да прође кроз Бугарску и Мађарску, Аустрију и све остале земље. Што се тиче Србије, ми смо своје урадили, а остало зависи од других", рекао је Вучић, наводећи да је споразум о овом гасоводу добар за Србију.

Он је истакао да Србија жели да привуче руске инвеститоре, прије свега у области прераде пољопривредних производа, те додао да предлаже да у Србији буду направљене мале фабрке за прераду сировина и извоз производа не само у Русију, него и у земље ЕУ, Евроазијске уније, у Турску.

Вучић очекује да се и руски инвеститори пријаве за приватизацију неког од 502 српска предузећа и додао да је енергетика један од најперспективнијих праваца руско-српске сарадње и да питања НИС-а треба рјешавати партнерски.

Коментари / 0

Оставите коментар