Beogradu niko ne može naređivati

Srbija nema namjeru da uvodi sankcije Rusiji i Beogradu niko ne može naređivati da uništi svoje odnose sa Moskvom, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 15.10.2014 | 09:39
Beogradu niko ne može naređivati

On je, uoči dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Beograd, rekao da je Srbija slobodna i nezavisna država, koja je na evropskom putu, ali nije uvela, niti će uvoditi bilo kakve sankcije protiv Rusije.

Vučić je za rusku agenciju "Tas" rekao da će s Putinom razmotriti veliki broj konkretnih tema, prije svega ekonomsku saradnju, dalji razvoj međusobnih odnosa u energetici, kao i poljoprivredi.

On je naveo da na obilježavanju 70 godina od oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača očekuje i dolazak važnih gostiju i sa Zapada i sa Istoka.

Vučić je rekao da je oslobođenje Beograda postalo moguće zahvaljujući ogromnoj podršci Crvene armije. "Taj događaj je jedna od naših najznačajnijih istorijskih pobeda. Ponosim se činjenicom da ćemo ove godine na poseban način obeležiti taj jubilej i da ćemo slaviti konačnu pobedu nad fašizmom na teritoriji Srbije", rekao je Vučić.

On je dodao da očekuje razvoj tih antifašističkih tradicija srpskog naroda. "Želimo da pokažemo da smo zahvalni našim precima, koji su nas oslobodili od fašizma. Ne smemo da dozvolimo mogućnost stvaranja takve pretnje našoj slobodi", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su srpski i ruski narod veoma bliski i da imaju mnogo zajedničkih projekata, te da predstoji u budućnosti zajedno mnogo toga da se uradi.

On je napomenuo da od ruskih partnera nikada nije skrivao da je Srbija na evropskom putu, te dodao da nikada nije osjetio pritisak ruskog rukovodstva zbog toga.

Govoreći o gasovodu "Južni tok", Vučić je istakao da je potrebno vidjeti dokle se stiglo sa tim projektom, te dodao da se Srbija sa Rusijom lako dogovorila, ali da ne zavisi sve od Srbije.

"Ne može `Južni tok` da počne na granici Srbije i Bugarske i da se završi na granici Srbije i Mađarske. On treba da prođe kroz Bugarsku i Mađarsku, Austriju i sve ostale zemlje. Što se tiče Srbije, mi smo svoje uradili, a ostalo zavisi od drugih", rekao je Vučić, navodeći da je sporazum o ovom gasovodu dobar za Srbiju.

On je istakao da Srbija želi da privuče ruske investitore, prije svega u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, te dodao da predlaže da u Srbiji budu napravljene male fabrke za preradu sirovina i izvoz proizvoda ne samo u Rusiju, nego i u zemlje EU, Evroazijske unije, u Tursku.

Vučić očekuje da se i ruski investitori prijave za privatizaciju nekog od 502 srpska preduzeća i dodao da je energetika jedan od najperspektivnijih pravaca rusko-srpske saradnje i da pitanja NIS-a treba rješavati partnerski.

Komentari / 0

Ostavite komentar