ЕП, квал.: Шпанци, Словенци, Словаци и Швеђани сигурни

Фудбалери Шпаније победили су Луксембург са 4:0 у наставку квалификација за Европско првенство, Словенија је била боља од Литваније са 2:0, а Шведска је идентичним резултатом поразила Лихтенштајн. Селекција Словачке има максималан учинак после три меча, захваљујући тријумфу над Белорусијом са 3:1.

Фудбал 13.10.2014 | 11:25
ЕП, квал.: Шпанци, Словенци, Словаци и Швеђани сигурни

Шпанци су после дебакла на Мундијалу доживели тежак пораз од Словачке (2:1) у квалификацијама, али су имали лак посао против слабашног Луксембурга. Иако су селектор Висенте дел Боске и играчи "фурије" стали у заштиту Икера Касиљаса после кикса са Словацима, међу стативама се нашао Де Хеа, а у офанзиви су били Пако, Кошта и Силва.

Прво је Силва сјајно шутирао са дистанце, пред крај полувремена је Пако на његов пас реаговао ударцем из прве за 2:0, да би у наставку Дијего Кошта гужву у шеснаестерцу искористио за увећање вођства. Шансу у наставку добили су Педро, Родриго и Бернат, који је на најбољи начин искористио минутажу, поставивши коначан резултат баш на пас Родрига.

Словенци су после победе над Швајцарцима за 45 минута дошли до тријумфа и над Литванцима, и то головима Миливоја Новаковића. Прво је сјајан пас Печника искористио за рутинску реализацију, а затим и убацивање Кампла са бока у 37. минуту.

Актери су били и фудбалери Партизана и Црвене звезде, Бранко Илић и Нејц Печник, ког је бруталним стартом повредио Чведукас у другом полувремену. Офанзивац тима са Маракане се брзо придигао и наставио је меч, али га је нешто касније заменио Срећко Катанец, док је Илић одиграо целу утакмицу. Словенци и Литванци после три кола у групи Е имају по шест бодова, Енглеска је лидер са девет.

Словаци су наставили да газе кроз квалификације, иако их је на гостовању Белорусија добро намучила. После победа над Украјином и Шпанијом, домаћини су одолевали Словацима до 65. минута и гола Хамшика, али је Калачев изједначио 10 минута пре краја утакмице. Везиста Наполија је затим још једном затресао мрежу, да би коначан резултат поставио Шестак.

Словачка је у групи Ц прва са девет бодова после три кола, прате је Шпанија и Украјина са по шест, Македонија има три, Белорусија и Луксембург по један.

Шведској против инфериорног Лихтенштајна није био неопходан Ибрахимовић, посао су головима обавили Зенгин и Дурмаз, па је ова селекција забележила први тријумф после ремија са Аустријом и Русијом. После три кола у групи Ц, Швеђани су иза Аустрије (7 бодова), имају пет бодова попут Руса, док је Црна Гора испод њих са четири бода.

Квалификације за Европско првенство:
Аустрија - Црна Гора 1:0 (1:0)
(Окотије 24)
Естонија - Енглеска 0:1 (0:0)
(Руни 74)
Русија - Молдавија 1:1 (0:0)
(Дзјуба 73 - Епуреану 74)
Украјина - Македонија 1:0 (1:0)
(Сидорчук 47)
Белорусија - Словачка 1:3 (0:0)
(Калачев 79 - Хамшик 65, 84, Шестак 91)
Литванија - Словенија (0:2)
(Новаковић 33, 37)
Луксембург - Шпанија 0:4
(Силва 27, Пако 42, Кошта 69, Бернат 88)
Шведска - Лихтенштајн 2:0 (1:0)
(Зенгин 34, Дурмаз 46)

Коментари / 0

Оставите коментар