Мото ГП: Маркесу нова титула!

Возач Репсол Хонде Марк Маркес одбранио је титулу у краљевској класи Мото ГП шампионата на Великој награди Јапана, на којој је славио Хорхе Лоренцо.

Остали спортови 12.10.2014 | 14:35
Мото ГП: Маркесу нова титула!

Лоренцо је тријумфовао на стази „Твин Ринг Мотеги“ испред Маркеса, који је титулу одбранио захваљујући томе што је кроз циљ прошао испред тимског колеге Данија Педросе и Валентина Росија на Јамахи.

Њима двојици се на подијуму придружио ’Доктор’, који се тако изједначио са Педросом у генералном пласману, али ће се њих двојица на последње три трке борити за друго место са Лоренцом. Маркес три трке пре краја сезоне има 82 бода више о Росија и Педросе, док је Лоренцо само три бода иза.

Маркес је захваљујући другом месту већ у Јапану постао најмлађи двоструки светски шампион у историји и први возач који је успео да одбрани титулу после Росија у најјачој класи. Такође, млади Шпанац је први после Кенија Робертса који је у своје прве две сезоне у краљевској класи освајао титуле, 1978. и 1979. године.

Млади Шпанац је у фебруару ове године напунио 21 годину, а у Мотегију, на Хондином домаћем терену дошао је до своје четврте титуле светског шампиона, пошто је претходно по једном био најбољи у класи до 125 кубика, 2010. године, и категорији Мото 2, 2012. године.

Саму Велику награду Јапана у потпуности је обележио Лоренцо, који је возио сјајно од самог старта, када је повео Роси. Шпанац га је претекао у петом кругу и од тада се није освртао, док је ’Доктор’ неко време водио велику борбу са Маркесом, али на крају није могао да му узврати и одложи одлуку о шампиону. Лоренцо је, иначе, у Јапану постао први возач који је поред Маркеса ове сезоне тријумфовао више од једног пута, и то пошто је до прве победе ове сезоне дошао пре само две недеље у Арагону.

Маркес је на крају кроз циљ прошао секунди и по иза Лоренца, док је Роси био секунду даље. Педроса је морао да се задовољи четвртим местом, испред Довициоза, Јанонеа, Штефана Брадла на ЛЦР Хонди и возача Јамахе Тех 3 Пола Еспаргара. Прву десеторицу на 15. трци сезоне комплетирали су Бредли Смит на другој Јамахи екипе Тех 3 и возач Гресини Хонде Алваро Баутиста.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се већ 19. октобра Великом наградом Аустралије на стази „Филип Ајланд“.

Коментари / 0

Оставите коментар