Вишнар: Буђење радикалних исламиста на Балкану

Војно-политички аналитичар Фран Вишнар сматра да би јачање Исламске државе ускоро могло изазвати буђење радикалних исламиста на Балкану и у западној Европи.

Босна и Херцеговина 12.10.2014 | 09:22
Вишнар: Буђење радикалних исламиста на Балкану

Вишнар је рекао да они, охрабрени успјесима браће по оружју на Блиском истоку, чекају тренутак за коначан обрачун с хришћанством и остваривање главног циља - успостављања калифата и на овим просторима.

Он је навео да се припадници једног оваквог покрета неће зауставити док не дођу на тло Европе и уз помоћ локалног муслиманског становништва не овладају том територијом.

"Исламска држава има подршку, како у Сирији и Ираку, односно на простору Блиског истока, тако и у дијелу исламске популације у западној Европи, посебно на Балкану", рекао је Вишнар за дневни лист "Пресс Република Српска".

Он је истакао да је снага Исламске државе у њеној финансијској моћи, као и да се војска те екстремистичке силе не може елиминисати само гранатирањем из ваздуха.

Због тога ће, тврди он, Американци тражити савезника на тлу и инсистирати да свако ко хоће у НАТО мора дати војску за борбу против Исламске државе, а не само моралну подршку.

"Јасно је да ће доћи до контрареакције радикалних ислмиста на Балкану, јер велики број њих на овим просторима Исламску државу сматра као своју. То је проблем сукоба хришћанства и политичког исламизма који је добио крила, која се не могу одрезати", истакао је Вишнар.

Он је закључио да би то могло имати велике посљедице, јер би онда све земље, попут Хрватске, БиХ, Македоније и других балканских земаља које буду помагале Американцима постале легалне мете симпатизерима Исламске државе.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јозо Мандир

12.10.2014 11:47

Симпатису они ИС и помазу , али на Балкану це их то костати зивота када крену у борбу против хрисцанства. То це им бити крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобац

13.10.2014 04:02

јосо немаш 2 чисте Ја сам , сам себи рекао ; нератујем више ни За кога Ако будем моро гледаћу тко има више муниције технике И хране пића цигара И добро да се обуче па Било то Која страна била доста је мени било смрзавања глади И 5 метака у оквиру чувам линију

ОДГОВОРИТЕ