Višnar: Buđenje radikalnih islamista na Balkanu

Vojno-politički analitičar Fran Višnar smatra da bi jačanje Islamske države uskoro moglo izazvati buđenje radikalnih islamista na Balkanu i u zapadnoj Evropi.

Bosna i Hercegovina 12.10.2014 | 09:22
Višnar: Buđenje radikalnih islamista na Balkanu

Višnar je rekao da oni, ohrabreni uspjesima braće po oružju na Bliskom istoku, čekaju trenutak za konačan obračun s hrišćanstvom i ostvarivanje glavnog cilja - uspostavljanja kalifata i na ovim prostorima.

On je naveo da se pripadnici jednog ovakvog pokreta neće zaustaviti dok ne dođu na tlo Evrope i uz pomoć lokalnog muslimanskog stanovništva ne ovladaju tom teritorijom.

"Islamska država ima podršku, kako u Siriji i Iraku, odnosno na prostoru Bliskog istoka, tako i u dijelu islamske populacije u zapadnoj Evropi, posebno na Balkanu", rekao je Višnar za dnevni list "Press Republika Srpska".

On je istakao da je snaga Islamske države u njenoj finansijskoj moći, kao i da se vojska te ekstremističke sile ne može eliminisati samo granatiranjem iz vazduha.

Zbog toga će, tvrdi on, Amerikanci tražiti saveznika na tlu i insistirati da svako ko hoće u NATO mora dati vojsku za borbu protiv Islamske države, a ne samo moralnu podršku.

"Jasno je da će doći do kontrareakcije radikalnih islmista na Balkanu, jer veliki broj njih na ovim prostorima Islamsku državu smatra kao svoju. To je problem sukoba hrišćanstva i političkog islamizma koji je dobio krila, koja se ne mogu odrezati", istakao je Višnar.

On je zaključio da bi to moglo imati velike posljedice, jer bi onda sve zemlje, poput Hrvatske, BiH, Makedonije i drugih balkanskih zemalja koje budu pomagale Amerikancima postale legalne mete simpatizerima Islamske države.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jozo Mandir

12.10.2014 11:47

Simpatisu oni IS i pomazu , ali na Balkanu ce ih to kostati zivota kada krenu u borbu protiv hriscanstva. To ce im biti kraj.

ODGOVORITE
Name

kobac

13.10.2014 04:02

joso nemaš 2 čiste Ja sam , sam sebi rekao ; neratujem više ni Za koga Ako budem moro gledaću tko ima više municije tehnike I hrane pića cigara I dobro da se obuče pa Bilo to Koja strana bila dosta je meni bilo smrzavanja gladi I 5 metaka u okviru čuvam liniju

ODGOVORITE