За потпуни мир - "балони тишине" у авионима

Гласни сапутници нису баш идеално друштво у авиону, па је једна компанија смислила решење - уређај који ће путницима омогућити да уживају у "балону тишине", односно да не чују друге путнике.

Путовања 11.10.2014 | 17:32
За потпуни мир - "балони тишине" у авионима

Деца која плачу и вриште, путници који се гласно смеју или "урлају" док причају, могу да учине лет авионом прилично непријатним. Израелска компанија специјализована за производе који умањују буку, тврди да има решење за то.
Компанија "Силентиум" развила је "Qуиет Буббле" (Балон тишине), уређај који редукује буку у зони око главе путнике.

Ова направа може да се убаци у наслоњач за главу на седиштима у авиону и тако сваком путнику омогући да има свој "балон тишине", а да притом не мора да ставља никакве слушалице, кажу из компаније.

Слично као и слушалице које неутралишу спољашње звуке, овај систем користи од два до четири звучника и између четири и осам микрофона који електронски "заробљавају" буку.

"Развили смо технологију која елиминише стрес, неудобност и евентуалне здравствене проблеме који могу настати као последица буке", рекао је Јоси Барат из компаније "Силентиум". "Под здравственим проблемима који настају као последица буке, мислимо на ометање сна или оштећење слуха".

Изумитељи овог уређаја најпре предлажу употребу "балона тишине" у авиону, али кажу да се може користити и код куће, у канцеларијама...

Још неке компаније покушавају да направе сличне уређаје који ће путницима омогућити да путују у тишини, али за сада су успели да направе само кацигу која би тако нешто омогућила.

Коментари / 0

Оставите коментар