Za potpuni mir - "baloni tišine" u avionima

Glasni saputnici nisu baš idealno društvo u avionu, pa je jedna kompanija smislila rešenje - uređaj koji će putnicima omogućiti da uživaju u "balonu tišine", odnosno da ne čuju druge putnike.

Putovanja 11.10.2014 | 17:32
Za potpuni mir - "baloni tišine" u avionima

Deca koja plaču i vrište, putnici koji se glasno smeju ili "urlaju" dok pričaju, mogu da učine let avionom prilično neprijatnim. Izraelska kompanija specijalizovana za proizvode koji umanjuju buku, tvrdi da ima rešenje za to.
Kompanija "Silentium" razvila je "Quiet Bubble" (Balon tišine), uređaj koji redukuje buku u zoni oko glave putnike.

Ova naprava može da se ubaci u naslonjač za glavu na sedištima u avionu i tako svakom putniku omogući da ima svoj "balon tišine", a da pritom ne mora da stavlja nikakve slušalice, kažu iz kompanije.

Slično kao i slušalice koje neutrališu spoljašnje zvuke, ovaj sistem koristi od dva do četiri zvučnika i između četiri i osam mikrofona koji elektronski "zarobljavaju" buku.

"Razvili smo tehnologiju koja eliminiše stres, neudobnost i eventualne zdravstvene probleme koji mogu nastati kao posledica buke", rekao je Josi Barat iz kompanije "Silentium". "Pod zdravstvenim problemima koji nastaju kao posledica buke, mislimo na ometanje sna ili oštećenje sluha".

Izumitelji ovog uređaja najpre predlažu upotrebu "balona tišine" u avionu, ali kažu da se može koristiti i kod kuće, u kancelarijama...

Još neke kompanije pokušavaju da naprave slične uređaje koji će putnicima omogućiti da putuju u tišini, ali za sada su uspeli da naprave samo kacigu koja bi tako nešto omogućila.

Komentari / 0

Ostavite komentar