Србија не може изручити Новака Ђукића

Суд Босне и Херцеговине расписао је потјерницу за Новаком Ђукићем, пензионисаним генералом Војске Републике Српске, који је осуђен на 20 година затвора због догађаја на Тузланској капији 1995. године.

Регион 08.10.2014 | 22:55
Србија не може изручити Новака Ђукића

Наредба о расписивању потјернице упућена је полицијским агенцијама и Граничној полицији БиХ, а Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Ђукића, каже да о потјерници која важи за територију БиХ не зна ништа и да нема разлога за њено расписивање јер Ђукића нико не крије.

"Суду сам на њихов захтјев још прије два мјесеца доставио доказ гдје се Ђукић налази и упутницу за лијечење на Војномедицинској академији у Београду", рекао је Ивошевић.

Он наглашава да је изненађен што га Суд БиХ уопште не контактира као шефа тима одбране, сматрајући да та правосудна институција не ради у складу са прописима.

Када су у питању правни прописи, генерал Ђукић, с обзиром на то да поред држављанства БиХ има и држављанство Србије, не може бити изручен из Србије у БиХ јер Србија не изручује своје држављане.

"Оно што је могуће јесте да након расписивања потјернице Ђукић, на основу међународних аката и уговора које су закључили Србија и БиХ, издржава казну затвора у Србији", рекао је Срђан Радуљ, замјеник министра правде БиХ.

Евентуално издржавање казне Ђукића у Србији могуће је након процедуре која би била спроведена у Србији и која подразумијева признавање кривичне пресуде из БиХ пред надлежним правосудним органима у Србији.

"То је прије свега у надлежности органа Србије, како правосудних тако и Министарства правосуђа", рекао је Радуљ.

Подсјећања ради, Суд БиХ први пут је осудио генерала Ђукића 2010. године на 25 година затвора. Ту одлуку Суда БиХ поништио је Уставни суд БиХ јер је Европски суд за људска права прошле године одлучио да је Суд БиХ примјењивао погрешан закон, а Апелационо одјељење Суда БиХ у јуну ове године смањило је казну затвора на 20 година.

Ђукић је осуђен јер је, према пресуди, 25. маја 1995. године као комадант Тактичке групе "Озрен" наредио артиљеријско гранатирање Тузле, када је страдала 71 особа.
Генерал Ђукић тренутно се налази на лијечењу у Београду.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

исто је то...

08.10.2014 20:58

касније це тразит да га пребаце у БиХ..гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

08.10.2014 21:13

А коме би то требало да се изруци,засто?Рекао сам,доце боља времена,будимо оптимисти. Морају се постоват и насе,Српске зртве а ти зликивци,поциниоци бити казњени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

09.10.2014 06:35

Не дајте Срби Генерала!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

09.10.2014 08:55

Да видимо колико ће то трајати.

ОДГОВОРИТЕ