Парацетамол, лијек који убија!

Ако сте принели таблету парацетамола устима, јер вас боли глава или имате темпераутуру, сачекајте!

Свијет 08.10.2014 | 11:13
Парацетамол, лијек који убија!

Прочитајте текст до краја! Или погледајте да ли је доза лека већа од 325 милиграма!

На снази је упозорење америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) да веће дозе парацетомола од те могу да буду кобне по пацијента. Астма код тинејџера, тешка оштећење јетре, мозга, угрожавање здравља трудница и новорођенчади, као и смрт, укратко су неке од могућих последица предозирања парацетамолом, које су поменуте у великом броју светских истраживања.

Америчка агенција за храну и лекове упозорила је лекаре и апотекаре на опасност од парацетамола у дозама већим до 325 милиграма.

Проблем са лековима који садрже парацетамол управо је у томе што могу да се набаве без рецепта и што се користе без консултације са лекарима, што изазива опасност од поменутих последица. Фармацеуткиња Вукица Стевановић, председница „Апотекарског језгра“, каже за „Ало!“ да увек саветује пацијентима да максимално избегавају употребу парацетамола када то није неопходно.

- Без обзира на то што у Србији званично нема упозорења о потенцијалној штетности парацетамола, тренутно важи препорука ФДА, од пре шест месеци, здравственим радницима да прекину прописивање, а апотекарима да прекину издавање комбинованих производа који садрже више од 325 милиграма парацетамола по таблети, капсули, или другој дозној јединици.

ФДА сматра да ти производи више нису безбедни. Та америчка институција већ 10 година упозорава апотекаре и здравствене раднике о потенцијалној штетности парацетамола по здравље пацијената, јер веће дозе тог лека могу да буду узрок озбиљног оштећења јетре и смрти пацијента – наводи Стевановићева.

Према слободној процени и искуствима из апотеке, каже Стевановићева, парацетамол се код нас најчешће користи против грознице и за снижење телесне температуре, на шта свакако има утицаја и агресивна реклама многих лекова који се под различитим именима налазе у промету, а за које није потребан лекарски рецепт. Како она наводи, о нуспојавама парцетамола веома је тешко говорити јер су званичне информације различите.

- За мене у извесној мери и контрадикторне. Наиме, у процедурама регистрације лекова регистрациона документација, осим упуства за пацијента, садржи и сажетак за лекаре и апотекаре, који се међусобно разликују! Тако се у једном сажетку за парацетамол од 500 милиграма може наћи податак да су ретка нежељена дејства тромбоцитопенија или обољење крви, кожни осипи, бронхоспазам и хепатобилијарни поремећаји, односно поремећаји јетре. У другом пак стоји да су нежељена дејства парацетамола ретка, али се може јавити осип по кожи и уртикарија. Ово је само један од примера недоумица у које се стављају здравствени радници – истиче она.

Саговорница „Ало!“ упозорава грађане да посебно буду опрезни када купују лекове које ће користити деца, труднице, особе старије од 65 година или особе које већ користе већи број различитих лекова.

Александар Туцовић, овлашћен за поступање по захтевима за слободан приступ јавним информацијама у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије, каже да су најчешће пријављиване реакције на парацетамол кожне реакције, које су и очекиване.

- У том смислу, национално гледано, нисмо имали неку нову безбедносну информацију о парацетамолу – каже Туцовић.

Извор: Ало!

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мама

08.10.2014 09:48

Досад је једини био препоручити трудницама, па чак и дјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељко цг

08.10.2014 16:32

Мора да је изасао неки нови лијек кои треба прогурати на трзисте, па сад одједном овај не ваља висе. Све је то маркетинг,а сви ми робови маркетинга.

ОДГОВОРИТЕ