Србија ће чувати пријатељство с Русијом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да Србија жели да буде чланица ЕУ, али да то неће чинити на штету својих традиционалних пријатеља, као што је Русија.

Србија 07.10.2014 | 18:12
Србија ће чувати пријатељство с Русијом

"То значи да ће Србија чувати своје пријатељство са Русијом", рекао је Дачић новинарима у Москви, где је учествовао на 13. заседању Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије, у својству копредседника Мешовитог комитета.

Србија је, према његовим речима, можда једина земља која жели да буде чланица ЕУ, а да се није придружила санкцијама против Русије.

Дачић је изразио задовољство економским односима двеју земаља, подсетивши да спољнотрговинска размена достиже три милијарде долара, али је оценио да још нису на нивоу "веома добрих политичких односа".

Шеф српске дипломатије је рекао да је у Москви разговарао о читавом низу билатералних економских питања, међу којима је даља либерализација трговине, односно проширење списка производа за које није потребна царина на живинско месо, шећер, цигарете, аутомобиле...

Он је истакао да и руска страна има своје захтеве, јер су у питању реципрочне мере.
"Зато ћемо наредних дана видети колико је то могуће, јер ако говоримо о реципрочном укидању, на пример, царина за аутомобиле...то значи да и Руси могу своје аутомобиле да продају у Србији, а не само "Фијат Србија" своја возила у Русији", напоменуо је Дачић.

Он је рекао да се о гасоводу Јужни ток није расправљало, "јер је с њим све у реду"."Србија и Русија немају проблем око Јужног тока. Србија жели да гради Јужни ток, припреме добро иду, а све остале проблеме Русија треба да реши с Бриселом", рекао је Дачић.

Он је навео да је са саговорницима у Москви разговарао и о потреби да се Србији обезбеде енергенти за следећу зиму и да се нађе начина да снабдевање не зависи од ситуације у Украјини, као и о дуговима према Гаспрому и НИС-у и могућности да се кроз државну политику враћања тих дугова реши и питање предузећа, попут Петрохемије.

"Очекујемо помоћ руске стране у решавању проблема Петрохемије, а нарочито у проналажењу руског инвеститора за ово предузеће", рекао је Дачић.

Међу темама разговора је, како је рекао, био и предлог да се снизи цена гаса за неке индустријске кориснике."Разговарали смо и о пољопривреди. Пољопривреда је наша велика развојна шанса, не због санкција (које је ЕУ увела Русији), већ зато што је одавно требало да буде наша шанса јер имамо режим слободне трговине већ више од 10 година", рекао је Дачић и истакао да је у пољопривреди, за разлику од енергетике, суфицит на страни Србије.

Шеф српске дипломатије предводио је делегацију Србије и у разговорима са руским министром енергетике Александром Новаком, навело је Министарство спољних послова Србије.


Коментари / 0

Оставите коментар