Srbija će čuvati prijateljstvo s Rusijom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija želi da bude članica EU, ali da to neće činiti na štetu svojih tradicionalnih prijatelja, kao što je Rusija.

Srbija 07.10.2014 | 18:12
Srbija će čuvati prijateljstvo s Rusijom

"To znači da će Srbija čuvati svoje prijateljstvo sa Rusijom", rekao je Dačić novinarima u Moskvi, gde je učestvovao na 13. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, u svojstvu kopredsednika Mešovitog komiteta.

Srbija je, prema njegovim rečima, možda jedina zemlja koja želi da bude članica EU, a da se nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo ekonomskim odnosima dveju zemalja, podsetivši da spoljnotrgovinska razmena dostiže tri milijarde dolara, ali je ocenio da još nisu na nivou "veoma dobrih političkih odnosa".

Šef srpske diplomatije je rekao da je u Moskvi razgovarao o čitavom nizu bilateralnih ekonomskih pitanja, među kojima je dalja liberalizacija trgovine, odnosno proširenje spiska proizvoda za koje nije potrebna carina na živinsko meso, šećer, cigarete, automobile...

On je istakao da i ruska strana ima svoje zahteve, jer su u pitanju recipročne mere.
"Zato ćemo narednih dana videti koliko je to moguće, jer ako govorimo o recipročnom ukidanju, na primer, carina za automobile...to znači da i Rusi mogu svoje automobile da prodaju u Srbiji, a ne samo "Fijat Srbija" svoja vozila u Rusiji", napomenuo je Dačić.

On je rekao da se o gasovodu Južni tok nije raspravljalo, "jer je s njim sve u redu"."Srbija i Rusija nemaju problem oko Južnog toka. Srbija želi da gradi Južni tok, pripreme dobro idu, a sve ostale probleme Rusija treba da reši s Briselom", rekao je Dačić.

On je naveo da je sa sagovornicima u Moskvi razgovarao i o potrebi da se Srbiji obezbede energenti za sledeću zimu i da se nađe načina da snabdevanje ne zavisi od situacije u Ukrajini, kao i o dugovima prema Gaspromu i NIS-u i mogućnosti da se kroz državnu politiku vraćanja tih dugova reši i pitanje preduzeća, poput Petrohemije.

"Očekujemo pomoć ruske strane u rešavanju problema Petrohemije, a naročito u pronalaženju ruskog investitora za ovo preduzeće", rekao je Dačić.

Među temama razgovora je, kako je rekao, bio i predlog da se snizi cena gasa za neke industrijske korisnike."Razgovarali smo i o poljoprivredi. Poljoprivreda je naša velika razvojna šansa, ne zbog sankcija (koje je EU uvela Rusiji), već zato što je odavno trebalo da bude naša šansa jer imamo režim slobodne trgovine već više od 10 godina", rekao je Dačić i istakao da je u poljoprivredi, za razliku od energetike, suficit na strani Srbije.

Šef srpske diplomatije predvodio je delegaciju Srbije i u razgovorima sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.


Komentari / 0

Ostavite komentar