Стомаку су потребне добре бактерије

Када се наруши цревна флора, организму треба помоћи. Промена исхране, као и употреба антибиотика могу да ослабе одбрамбену моћ у дигестивном тракту и изазову бројне тегобе

Здравље 06.10.2014 | 08:38
Стомаку су потребне добре бактерије

КАДА станете на вагу, од укупне телесне масе одузмите килограм јер толико теже микроорганизми који нормално насељавају људски организам. Процењује се да у сваком појединцу има 100.000 милиона микроорганизама, највише бактерија, али и вируса и гљивица, а највећи број се налази у дигестивном тракту. Њихов задатак је да помажу при варењу хране, и да одржавају баланс између "добрих" и "лоших" бактерија у цревној флори и тиме јачају одбрамбени систем.

У случају када се средина у цревима промени и превладају једни или други микроорганизми, могу да настану бројне тегобе, али и болести дигестивног тракта. Рецимо, некада је довољно да се промени начин исхране да би се смањио ниво пробиотских бактерија које су добре и повољно утичу на здравље организма. Такође и узимање антибиотика може да поремети цревну флору. И у једном и у другом случају неопходно је узети додатне пробиотске бактерије како би се однос у цревима вратио у нормалу.

Пробиотици имају позитиван ефекат код бројних болести, стомачних тегоба, акутних и антибиотицима изазваних дијареја, синдрома иритабилног црева, јачања имунитета, спечавања појава алергија. Ефикасност зависи од састава бактерија у пробитицима, који су сојеви заступљени, како се комбинују, и колико их се ставља у сваку капсулу. Наиме, да би пробиотски препарат био ефикасан у свакој капусли мора да има милијарду бактерија, и више. Број и комбинација бактерија морају да пишу на сваком паковању пробиотика.

- Пробиотици су веома корисни и код дијареја које су последица инфекција рота вирусима у дечјем узрасту - објаснио је професор др Срђан Ђурановић, председник Удружења гастроентеролога Србије поводом обележавања Светског дана дигестивног здравља. - У неонаталном добу се на овај начин скраћује период болести за један до три дана, а долази и до повећаног лучења имуноглобулина А.

Добар пробиотик, наглашава др Ђурановић, мора да има хумано порекло, непатогене карактеристике и изванредан безбедносан профил. Наиме, није добро када се миксује велики број пробиотских сојева, оптимално је да у комбинацији буду три до четири соја.

- Важно је да капсуле буду гастрорезистентне да могу да прођу киселу средину желуца, присуство жучних соли, да се везују за епител црева и да своју пуну активност доживе у дванаестопалачном, танком и дебелом цреву - каже др Ђурановић. - Најчешћи сојеви који се налазе у овим препаратима су лактобацилус и бифидобактерија, а сахаромицес буларди има одличне резултате у лечењу са антибиотицима удружених дијареја, посебно када је реч о бактерији клостридијум дифициле.

ПРАВА ДОЗА
Када се пробиотици пију због превенције дијареје изазване антибиотицима, требало би да почну да се узимају истог дана, али два сата након антибиотика. Уколико се узимају као превенција пролива на путовању препоручује се да се са заштитом почне пет дана пре путовања, настави током пута и са повратком кући престане узимање пробиотика. Током овог третмана треба да се узима по једна капсула на дан. Вероватноћа је да ће 30 до 40 одсто људи који иду на путовање добити пролив, а пробиотици смањују овај ризик чак за 50 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар