Годишњица страдања у Јајинцима

Државна комеморација посвећена очувању сећања на више десетина хиљада убијених родољуба у Другом светском рату у Јајинцима, код Београда, одржава се у присуству председника Србије Томислава Николића и других државних и верских званичника.

Србија 05.10.2014 | 11:55
Годишњица страдања у Јајинцима

Како је саопштено, државна комеморација у Јајинцима има за циљ очување достојанственог сећања на све страдале у Другом светском рату, али и да се са највишег места у држави пошаље "јединствена порука привржености антифашизму, ненасиљу, разумевању, толеранцији и сарадњи".

Поред Николића, венце ће положити председица Скупштине Србије Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александра Вулин и други министри Владе Србије, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници Београда, општине Вождовац, дипломатски и војни представници више од четрдесет држава.

Присуствоваће и представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије, велики број ратних ветерана, некадашњи заточеници логора у окупираној Европи, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, ученици београдске основне школе из Јајинаца и други.

Уметнички програм под називом "Њих су одвели у Јајинце" реализоваће Удружење сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије. Учествоваће драмски уметници Предраг Ејдус, Вања Ејдус, драмска група "Инидадо" и солиста Ненад Петровић.

Радио телевизија Србије директно преноси државну комеморативну церемонију која ће бити одржана у Јајинцима.

Влада Србије позвала је грађане да се у достојанственом миру прикључе комемеморативном окупљању у Јајинцима.

Извор: РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар