Godišnjica stradanja u Jajincima

Državna komemoracija posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada ubijenih rodoljuba u Drugom svetskom ratu u Jajincima, kod Beograda, održava se u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i drugih državnih i verskih zvaničnika.

Srbija 05.10.2014 | 11:55
Godišnjica stradanja u Jajincima

Kako je saopšteno, državna komemoracija u Jajincima ima za cilj očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve stradale u Drugom svetskom ratu, ali i da se sa najvišeg mesta u državi pošalje "jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji".

Pored Nikolića, vence će položiti predsedica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulin i drugi ministri Vlade Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstavnici Beograda, opštine Voždovac, diplomatski i vojni predstavnici više od četrdeset država.

Prisustvovaće i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije, veliki broj ratnih veterana, nekadašnji zatočenici logora u okupiranoj Evropi, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca i drugi.

Umetnički program pod nazivom "Njih su odveli u Jajince" realizovaće Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije. Učestvovaće dramski umetnici Predrag Ejdus, Vanja Ejdus, dramska grupa "Inidado" i solista Nenad Petrović.

Radio televizija Srbije direktno prenosi državnu komemorativnu ceremoniju koja će biti održana u Jajincima.

Vlada Srbije pozvala je građane da se u dostojanstvenom miru priključe komememorativnom okupljanju u Jajincima.

Izvor: RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar