Кредит Свјетске банке Србији од око 300 милиона евра

Свјетска банка одобрила је Србији кредит од готово 300 милиона евра, намјењен за отклањање посљедица поплава, објављено је на сајту те банке.

Србија 04.10.2014 | 10:53
Кредит Свјетске банке Србији од око 300 милиона евра

Рок за отплату кредита је 30 година, а грејс период је 10 година, камата је промјенљива, а сада износи 1,5 одсто.

Главни економиста Свјетске банке за Србију Лазар Шестовић је тим поводм казао за РТС да Свјетска банка поздравља најављени пакет владиних мјера, за уштеду у буџету, као и да су Влади Србије предложене и додатне мјере, међу којима је једна од основних смањење субвенција.
"Мислимо јесте да недостаје неких 200 до 300 милиона додатних уштеда. На страни расхода буџета мора да се нађе простора за додатне уштеде. Битно да је да се све то деси у 2015. години, јер је ова практично већ прошла са аспекта буџета и извршења расхода", казао је он.

Шестовић је казао да Србија троши више од милијарду евра годишње на субвенције јавним или друштвеним предузећима и да ту сигурно постоји простор за значајне уштеде.
"Рецимо, ако се уштеди 10 одсто, то је 100 милиона, то је 0,3 одсто БДП-а", рекао је он.

Као другу велику ставку гдје се може уштедјети, навео је набавке роба и услуга за које је за првих седам месеци ове године, потрошено 2,5 милијарде евра на куповину разних роба и услуга.
"Влада је првобитно планирала неких 25 до 30 милиона уштеда у тој области, а ми мислимо да ту може много више да се постигне".

Шестовић је оцјенио да ће смањење плата и пензија највјероватније смањити привредне активности, "јер када смањите плате и пензије у јавном сектору, а ту причамо о 2,5 милиона људи који зависе директно од тих давања, онда ће они да смање своју потрошњу".

Кад они смање своју потрошњу, смањиће се обим производње домаће привреде. Тешко је рећи тачно колико ће се смањити БДП на основу тих мера, али претпостављамо да ће то повући пад привреде од 0,5 до један одсто, казао је Шестовић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СС

04.10.2014 10:19

Таман ови што се сад роде за 30 година ће да им присједне. Исто је било и са Титовим задужењима. Све је исто само њега нема... Камата је, наравно, промјењива и могу да је подигну то небеских висина кад им се хоће.

ОДГОВОРИТЕ